Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy oftalmopedie a surdopedie (PZTV222)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PZTV222 - Základy oftalmopedie a surdopedie, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Obsah výuky:Přednášky:1. Vymezení a charakteristika oftalmopedie jako vědního oboru. Terminologie. Historie péče o jedince se zrakovým postižením u nás a v zahraničí. 2. Zrakové vady - klasifikace, etiologie, projevy. Osobnost jedince se zrakovým postižením. Možnosti reedukace a kompenzace zraku. Rehabilitační a kompenzační pomůcky pro jedince se zrakovým postižením.3. Dítě se zrakovým postižením ve školním věku. Systém vzdělávání žáků se zrakovým postižením v České republice. Edukace v běžné a speciální škole. Adolescence jedinců se zrakovým postižením, možnosti středoškolského studia; vysokoškolská profesní příprava na zaměstnání. 4. Vymezení a charakteristika surdopedie jako vědního oboru. Terminologie. Historie péče o jedince se sluchovým postižením u nás a v zahraničí. 5. Etiologie sluchového postižení, faktory negativně ovlivňující vývoj sluchového analyzátoru. Klasifikace sluchových vad a poruch. Důsledky a prevence sluchových vad. Korekce sluchových vad a užití sluchové protetiky.6. Komunikace osob se sluchovým postižením. 7. Raná péče, speciálně pedagogická centra a formy spolupráce s rodinou. Rodina jedince se sluchovým postižením. Včasná sluchově řečová výchova. Vzdělávání žáků se sluchovým postižením. Pomůcky pro výchovu a vzdělávání jedinců se sluchovým postižením. Semináře:1. Návštěva školy pro děti se zrakovým postižením (základní škola, základní škola praktická, praktická škola).2. Písmo zrakově postižených - ukázky, praktická cvičení.3. Prostorová orientace zrakově postižených - ukázky, praktická cvičení.4. Reedukace a kompenzace zraku - praktická cvičení.5. Návštěva školy pro děti se sluchovým postižením. 6. Reedukace a kompenzace sluchu - praktická cvičení. 7. Videoprojekce (dokument o nevidomých, raná péče).

Literatura

Literatura:BAREŠOVÁ, J., HRUBÝ, J. Didaktické a technické pomůcky pro sluchově postižené v MŠ a ZŠ. Praha : Septima, 1999.HUDÁKOVÁ, A. (Ed.). Ve světě sluchového postižení: informační a vzdělávací publikace (nejen) pro zdravotnický personál o životě a potřebách neslyšících, nedoslýchavých a ohluchlých lidí a lidí s kochleárním implantátem. Praha : Středisko rané péče Tamtam, 2005. KEBLOVÁ, A. Kompenzační pomůcky pro zrakově postižené žáky ZŠ. Praha : Septima, 1999. KRAHULCOVÁ, B. Komunikace sluchově postižených. Praha : Karolinum, 2001.KVĚTOŇOVÁ-ŠVECOVÁ, L. Oftalmopedie. Brno : Paido, 2001.ŠTRÉBLOVÁ, M. Poznáváme svět se zrakovým postižením: úvod do tyflopedie. Ústí nad Labem : Univerzita J. E. Purkyně. Pedagogická fakulta, 2002.WIENER, P. Prostorová orientace zrakově postižených. Praha : Institut rehabilitace zrakově postižených UK FHS, 2006.BALUNOVÁ, K., HEŘMÁNKOVÁ, D., LUDÍKOVÁ, L. Kapitoly z rané výchovy dítěte se zrakovým postižením. Olomouc : Univerzita Palackého, 2001.BYTEŠNÍKOVÁ, I., HORÁKOVÁ, R., KLENKOVÁ, J. Logopedie & surdopedie: texty k distančnímu vzdělávání. Brno : Paido, 2007. LUDÍKOVÁ, L. Tyflopedie III. Olomouc : Univerzita Palackého, 1991.RENOTIÉROVÁ, M., LUDÍKOVÁ, L., aj. Speciální pedagogika. Olomouc : Univerzita Palackého, 2004.VÁGNEROVÁ, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha : Portál, 2004.VÍTKOVÁ, M. (Ed.) Možnosti reedukace zraku při kombinovaném postižení. Brno : Paido, 1999.

Požadavky

Požadavky na zápočet a zkoušku: 100% docházka na semináře vypracování 1 odborného referátu zápočtový test zkouška ústní

Garant

Mgr. Václav ChmelířMgr. Petr Kopřiva