Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy oftalmologie a foniatrie (PZTV225)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PZTV225 - Základy oftalmologie a foniatrie, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Refrakční vady. Emetropie, myopie, hypermetropie, presbyopie, astigmatismus, korekce refrakčních vad - sférická, cylindrická (torická). Brýlová korekce, korekce kontaktními čočkami, afakie, implantace nitroočních čoček.2. Úrazy. Kontuse oka, perforující poranění, nitrooční tělíska, poleptání a popálení. Přerušení odvodových slzných cest.3. Šedý zákal - katarakta. Šedý zákal: vrozený, poúrazový, stařecký. Šedý zákal jako komplikace jiného závažného nitroočního onemocnění.4. Zelený zákal - glaukom. Vrozený zelený zákal, sekundární zelený zákal, glaukom s otevřeným komorovým úhlem, glaukom s úzkým až uzavřeným komorovým úhlem.5. Sítnicová poškození nezralých novorozenců. Kongenitální poškození. Degenerativní onemocnění.6. Strabismus. Strabismus vrozený, strabismus doprovodný, konkomitující. Šilhání paralitické, tupozrakost, principy léčení strabismu.7. Ortoptika. Určení objektivního úhlu šilhání, pleoptika,přístrojové. Nácvik binokulárního vidění pomocí přístrojů; chiroskop, troposkop, Worthova světla, analytické brýle.8. Komunikační proces u člověka, jeho vývoj a jeho poruchy.9. Příčiny sluchových vad a poruch, jejich dělení.10. Rehabilitace osob nedoslýchavých a neslyšících.11. Zařazování osob se sluchovými vadami do speciálních škol.12. Uplatnění osob se sluchovou vadou v životě. Základy protetické péče o osoby se sluchovými vadami.13. Práce s dětmi a dospělými se sluchovou vadou. Práce s protetickými pomůckami a jejich využití ve foniatrické praxi.

Literatura

JEŘÁBEK, J. Oftalmologie pro pedagogy. Praha : PedF UK, 1985.SOVÁK, M. Logopedie. Praha : SNP, 1978.NOVÁK, A. Foniatrie a pedaudiologie II. 2. vyd. Praha : UNITISK spol. s.r.o., 2000. 176 s.NOVÁK, A. Foniatrie. Skripta. Praha: I.lékařská fakulta, 1989.

Požadavky

Požadavky ke klasifikovanému zápočtu: písemný test z probrané látky.

Garant

MUDr. Simona Majorovádoc. MUDr. Olga Dlouhá, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Olga Dlouhá, CSc.MUDr. Simona Majorová