Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Antropomorfismy a symboly v Bibli I. (LBIB66)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LBIB66 - Antropomorfismy a symboly v Bibli I., Husitská teologická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Zimní semestrAntropomorfismy - jejich výklad, pochopení v Bibli. Antropomorfismy v Tanachu a antropomorfismy v Septuagintě. Antropomorfismy v Novém zákoně. Antropomorfismy vztahující se k Hospodinu ( tvář,ruka,oko,ucho atd.).Antropopatismy v Bibli.Bůh - stvořitel, tvůrce tvorů.Bůh - soudce.Bůh - otec.Bůh - král. Bůh - pastýř.Bůh - učitel a vychovatel. Bůh - lékař.

Literatura

KEEL,Othmar.Göttinnen, Götter und Gottessymbole. Neue Erkenntnisse zur Religionsgeschichte Kanaans und Israels aufgrund bislang unerschlossener ikonographischer Quellen, zus. mit Christoph Uehlinger. 5. Auflage Freiburg i. Br. 2001, ISBN 3-451-02134-X. (Quaestiones disputatae 134)/Existuje i v anglickém překladu/KEEL,Othmar.Die Welt der altorientalischen Bildsymbolik und das Alte Testament. Am Beispiel der Psalmen. 5. Auflage. Göttingen 1996, ISBN 3-525-53638-0.KEEL,Othmar.Goddesses and Trees, New Moon and Yahweh. Ancient Near Eastern Art and the Hebrew Bible, (Journal for the Study of the Old Testament, Supplement Series 261) Sheffield, 1998, ISBN 1-85075-915-4UEHLINGER,Christoph.Images as media. Sources for the cultural history of the Ancient Near East and the Eastern Mediterranean (Ist millennium BCE) (OBO 175), Fribourg & Göttingen 2000./Dostupné na FFUK, v egyptologickém ústavu/.HELLER,Jan.Bůh sestupující: Pokus o christologii Starého zákona, Kalich, 1994HELLER,Jan.Obtížné oddíly knih Mojžíšových, Karmelitánské nakladatelství, 2006, 2. vydání 2007 - spolu s Martinem PrudkýmCHLUP,Radek(ed.).Bůh a bohové.Pojetí božství v náboženských tradicích světa.2005.WHITE, Vernon, Phillipe.God and Anthropomorphism.In: https://youtu.be/KHLoDMrZaio.

Garant

ThDr. Eva Vymětalová Hrabáková, Th.D.