Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecné církevní dějiny I. (LHIS32)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LHIS32 - Obecné církevní dějiny I., Husitská teologická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Vymezení a periodizace církevních dějin. Vysvětlení základních pojmů. Představení pramenů a základní bibliografie ke kursu. Historický Ježíš a založení církve. Prvotní církev a apoštolská doba. Šíření křesťanství do 3. století. Apoštolští otcové, raně křesťanští apologeti, církevní otcové. Rozkoly a hereze. Pronásledování křesťanů v Římské říši. 2. Doba Konstantina Velikého. Poustevnictví a mnišství. Církevní život ve 4. a 5. století. Řím a východní patriarcháty. Otázka primátu. Církev za rozpadu říše a v době stěhování národů.3. Ariánské národní církve. Iroskotská církev a její misie. Křesťanství v Británii a anglosaská misie. Duchovní život v době 6. a 7. století.4. Západní církev v době merovejské, za majordomů a Pipinovců. Bonifác. Církev v době vlády Karla Velikého a v době pokarlovské (za oty Velikého). Karolinská a otónská renesance.5. Cluny a mnišská reformní hnutí. Gregoriánské reformy. Spor o investituru a Wormský konkordát. Rozkol r. 1054.6. Východní církev v době císaře Justiniána I. Boj o obrazy. Papež Mikuláš I. a patriarcha Fothios. 7. Křižácké výpravy. Mnišsství a poustevnictví ve 12. století na Západě. Sekty 11. a 12. století. Kataři. Valdenští. Žebravé řády. Teologická věda a univerzity. Scholastika.8. Spor o papežské moci. Innocenc III. Bonifác VIII. Konciliarismus. Avignonské papežství; schizma a konciliární krize; koncily v Pise a Kostnici. 9. Devotio moderna a reformní proudy 14. a 15. století. Eckhart, Tauler, Suso, Ruysbroek; Bratři společného života a kanovníci z Windesheimu.10. Koncily a papežové v 15. století. Konkordáty v Německu, Francii a Anglii; restaurace papežské moci; koncily v Sienně a Basileji; přežívání konciliarismu, galikanismus.

Literatura

Základní studijní literatura (povinná): 1. FRANZEN, August. Malé dějiny církve. Přeložili Bedřich Smékal a Marta Rynešová, kapitolami z českých a slovanských církevních dějin doplnil Bedřich Smékal. 3. vydání. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2006. Orig.: Kleine Kirchengeschichte. ISBN 80-7195-082-3. - podrobná znalost2. ALEŠ, Pavel. Cirkevné dejiny II, Prešov: Pravoslávna bohoslovecká fakulta, 1973, str. 30-55; 60-68. 3. ŘÍČAN, R., - MOLNÁR, A., Dvanáct století církevních dějin, Kalich, Praha 2008. 4. RAPP, Fr., Církev a náboženský život západu na sklonku středověku, CDK, Brno 1996. 5. JEDIN, H., Malé dějiny koncilů, Česká katolická charita, Praha 1990. Přel. K. Dolista. 6. DOSTÁLOVÁ, R. Dějiny Byzance, Academia, Praha 1996, str. 20-155. Doporučená literatura: 1. KOTTJE, Raymund - MOELLER, Bernd. Ökumenische Kirchengeschichte. Band 2., Mittelalter und Reformation. 1. vydání. Mainz: Matthias, 1973. str. 6-272. ISBN 3-7867-0109-1. 2. DVORNÍK, František, Fotiovo schizma. Historie a legenda, vyd Refugium Velehrad-Roma, Olomouc 2008. 574 str. ISBN 978-80-86715-94-0. 3. KRAFT, Heinrich. Slovník starokřesťanské literatury: život, spisy a nauka řeckých, latinských, syrských, egyptských a arménských církevních otců. Přeložil Jiří Kaplan. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2005. 320 s. Orig.: Kirchenväterlexikon. ISBN 80-7192-516-0.

Požadavky

Kurs je zakončen klasifikovaným zápočtem. Požadována je znalost témat přednáškového cyklu v rozsahu zadané základní literatury a přednášek.

Garant

prof. ThDr. Jan Blahoslav Lášekdoc. ThDr. Kamila Veverková, Th.D.