Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná pedagogika (LPED01)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LPED01 - Obecná pedagogika, Husitská teologická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1) Zdroje pedagogických informací:Knihovny, informační centra, pedagogické encyklopedie, slovníky, ročenky, pedagogické časopisy, vědecké instituce zabývající se pedagogikou, instituce, kde se pedagogika vyučuje.2) Pedagogika jako věda.3) Základní pedagogické pojmy. Struktura výchovy.Výchova, vzdělávání, učení, vyučování, edukace; cíl, obsah, podmínky a prostředky výchovy; učební plány, učební osnovy, kurikulum, RVP, ŠVP.4) Systém pedagogických věd.Problémy s jeho vymezením, předmět bádání jednotlivých pedagogických disciplín. 5) Výchova a vývoj člověka. Výchova a společnost.Činitelé působící na vývoj člověka. Názory na úlohu výchovy a ostatních činitelů ve vývoji člověka. Výchova jako společenský jev.6) Učitel a jeho profese.Společenská úloha učitele a jeho společenské postavení; Objektivní a subjektivní determinanty práce učitele; Autorita učitele.7) Český vzdělávací systémAnalýza aktuálního školského a vysokoškolského zákona, cíle, úkoly a problémy našeho školství po jednotlivých školských stupních .

Literatura

JŮVA, V. et al. Základy pedagogiky. Brno: Paido, 2001. ISBN 80-85931-95-8.PAŘÍZEK, V. Základy obecné pedagogiky. Praha: Karolinum, 1994. ISBN 80-7066-339-1.PRŮCHA, J. Moderní pedagogika. Praha: Portál, 1997. ISBN 80-7178-170-3.VORLÍČEK, CH. Úvod do pedagogiky. Praha: H + H, 2000. ISBN 80-8602-279-X.Zákon č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání a o změně některých zákonů (školský zákon). Zákon č. 111/1998 Sb. o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů.

Garant

doc. PhDr. Miroslava Váňová, CSc.