Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody sociální práce I. (LPSY08)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LPSY08 - Metody sociální práce I., Husitská teologická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Témata výuky:1. Úvod do individuální sociální práce. Teoretické zdroje - humanistická psychoterapie, kognitivně behaviorální terapie, psychosociální přístup, antiopresivní přístup, terapie realitou, ekologický, systemický přístup z hlediska práce s klientem. 2. Prvý kontakt s klientem, navázání a vytvoření vztahu klient-sociální pracovník, úspěšnost jednání, okolnosti k navázání kontaktu, kontrola, pomoc, objednávka, určení problému, formulace cílů, zakázka, práce v přirozeném prostředí. 3. Vedení rozhovoru, výhody a nevýhody rozhovoru v sociální práci, charakter rozhovoru, průběh rozhovoru, úspěšnost navázání vztahu. 4. Posuzování lidí, zkreslení, interpersonální percepce, specifické typy klientů v sociální práci.5. Diagnostika, její etapy v sociální práci, vyhledávání a podchycení sociální problematiky, come in, upozornění, referal systém. 6. Sociální anamnéza, sociální diagnóza, komplexní šetření, návštěvní služba, plán opatření, sociální zásah. Vedení dokumentace. 7. Profesionální způsoby práce: opatrování, dozor, přesvědčování, vyjasňování, doprovázení, vzdělávání, poradenství. 8. Poradenská práce, prevence, význam poradenské práce, zásady poradenské práce. 9. Sociální terapie, typy socioterapeuta, klient v duševní krizi, terapeutický rozhovor, klíč k rozhovoru , konstruktivní otázky, ukončení terapie. 10. Individuálně zaměřená intervence, soustředěný cílový přístup, specifické formy intervence, typy intervence. Moc a bezmoc ve vztahu klient-sociální pracovník. 11. Alternativní techniky, mediace, probace, videotrénink interakcí. Speciální a pomocné techniky v sociální práci 12. Náročné životní situace, vyrovnávání se s náročnými životními situacemi, odolnost, primární techniky (odvozené od přímé agrese a prostého úniku). 13. Hranice práce s individuálními klienty - syndrom vyhoření. Obtížný sociální klient.

Literatura

Studijní literatura:KOPŘIVA, K.: Lidský vztah jako součást profese. Praha: Portál, 1997.MATOUŠEK, O.: Sociální služby. 1. vyd. Praha: Portál, 2007.MATOUŠEK, O. a kol.: Metody a řízení sociální práce. Praha: Portál, 2003.MATOUŠEK, O. a kol.: Sociální práce v praxi. Praha: Portál, 2005. MATOUŠEK, O. a kol.: Základy sociální práce. Praha: Portál, 2007.HELUS, Z.: Sociální psychologie pro pedagogy. Praha: Grada Publishing.ÚLEHLA, I.: Umění pomáhat. Praha: SLON, 1999.

Garant

PhDr. Monika Nová