Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody sociální práce II. (LPSY09)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LPSY09 - Metody sociální práce II., Husitská teologická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Témata výuky:1. Základní znaky skupiny. Vymezení skupinové sociální práce v systému metod sociální práce. Historie skupinové práce. Druhy skupin. Význam skupiny pro jedince. Svépomocné a podpůrné skupiny, terapeutické skupiny. 2. Vývoj skupiny. Role ve skupině a v týmu. Role pracovníka ve skupině, organizace skupiny, zásady a pravidla práce ve skupině, vedení. 3. Vybrané druhy skupin a práce s nimi I: Imigranti, azylanti, cizinci, etnické a národnostní menšiny, sociokulturní aspekty komunikace. 4. Vybrané druhy skupin a práce s nimi II: Sociálně vyloučené osoby a lidé. Vybrané druhy skupin a práce s nimi III: Lidé s různými typy závislostí. 5. Techniky skupinové sociální práce I: psychodrama, sociodrama, encounterové skupiny. Techniky skupinové sociální práce II: arteterapie, muzikoterapie, taneční terapie, diskuse, brainstorming, kritické myšlení, simulační hry, projekty. 6. Streetwork, Supervize. 7. Komunitní práce. Práce s komunitou. komunita, společnost, vznik komunity obecně, ekologická komunita, typy komunit. Současné chápání komunita v sociální práci, definice komunity zdůrazňující geografii a důležitost vzájemného působení mezi členy.8. Vývoj komunitní práce - počátky 19.stol., minulé století.9. Modely komunitní práce - péče, akce, organizace, rozvoj, plánování, vzdělávání, feministická, antirasistická komunitní práce, dichotomie. 10. Komunitní pracovník - poslání a kompetence komunitního pracovníka, strategie a taktiky, metodika komunitní práce, vytváření finančních zdrojů diagnostické a intervenční techniky. 11. Komunitní psychologie - charakteristika Hnutí za duševní zdraví, komunitní a klinický přístup, ekologický pohled, teorie krize, preventivní přístup, epidemiologie událostí. Komunitní psychiatrie - historický vývoj, komunitní péče o duševní zdraví jako účelný systém, složení a propojení služeb, prevence v komunitní psychiatrii. 12. Management péče - přínos managementu péče v sociálních službách, fáze managementu péče, sociální marketing, individuální plány péče v zařízeních poskytující sociální služby. 13. Komunitní plánování - účastníci komunitního plánování, cíle, přínos, principy, rovina politická, odborná a uživatelská.

Literatura

Studijní literatura:KOPŘIVA, K.: Lidský vztah jako součást profese. Praha: Portál, 1997.MATOUŠEK, O.: Sociální služby. 1. vyd. Praha: Portál, 2007.MATOUŠEK, O. a kol.: Metody a řízení sociální práce. Praha: Portál, 2003.MATOUŠEK, O. a kol.: Sociální práce v praxi. Praha: Portál, 2005. MATOUŠEK, O. a kol.: Základy sociální práce. Praha: Portál, 2007.HELUS, Z.: Sociální psychologie pro pedagogy. Praha: Grada Publishing.ÚLEHLA, I.: Umění pomáhat. Praha: SLON, 1999.

Garant

PhDr. Monika Nová