Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální diagnostika a poradenství II. (LPSY23)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LPSY23 - Sociální diagnostika a poradenství II., Husitská teologická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Témata:1. Základní pojmy pedagogické diagnostiky - diagnostika, diagnóza, diferenciální diagnóza. Typy pedagogické diagnostiky - normativní, kriteriální, individualizovaná, diferenciální. Vývojové hledisko v diagnostice a komplexní přístup2. Metody pedagogické diagnostiky - Pozorování. Rozhovor. Anamnéza. Dotazníky. Testy. Metody ověřování vědomostí a dovedností. Analýza výsledků činnosti a analýza úkolů. Klady a zápory jednotlivých postupů.3. Hodnocení úrovně motoriky. Jemná a hrubá motorika. Grafomotorika. Vývoj a diagnostika. Hodnocení úrovně tělového schématu. Lateralita.4. Hodnocení úrovně percepce: zraková, sluchová, taktilní, kinestetická. Vnímání a reprodukce rytmu. Pravo-levá a prostorová orientace. Orientace v čase. Význam percepce v životě člověka. 5. Komunikační dovednosti. Komunikace verbální a neverbální. Vývoj řeči. Vady a poruchy řeči. 6. Rozumové schopnosti.7. Mentální retardace. Pojem, diagnostika ve vztahu ke vzdělávání MR, chráněnému bydlení, zaměstnání, chráněné dílny. 8. Diagnostika rodiny. Styly rodinné výchovy. 9. Dítě jako bio-psycho-sociální jednota v poradenství. Týmová spolupráce.10. Školní problematika: Školní zralost a připravenost. Diagnostika chování dítěte. Diagnostika úrovně školních dovedností. Hodnocení a klasifikace. Diagnostika stylů učení.11. Systém poradenské péče v ČR.

Literatura

Literatura:LANGMEIER, J., KREJČÍŘOVÁ, D. Vývojová psychologie. Praha: Grada, 1999MATOUŠEK, O., PAZLAROVÁ, H. Hodnocení ohroženého dítěte a rodiny. Praha: Portál. 2010 NOVOSAD, L. Základy speciálního poradenství. Praha: Portál, 2000 a další vydáníSLOVÍK, J. Speciální pedagogika. Praha: Grada, 2007SVOBODA, M. Psychologická diagnostika dospělých. Praha: Portál, 1999ZELINKOVÁ, O. Pedagogická diagnostika a individuální vzdělávací program: nástroje pro prevenci, nápravu a integraci. 3. vydání. Praha: Portál, 2011. Literatura k jednotlivým tématům v rámci přednášek a seminářů.

Garant

doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.