Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sikhismus (LREL79)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LREL79 - Sikhismus, Husitská teologická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Sylabus1. Úvod. Historický kontext vzniku sikhismu. Výklad Múl mantry.2. Guru Nának a formování základních principů.3. Další Guruové. Guru Ardžan a krystalizace sikhské víry. Adigranth.4. Guru Gobindh Singh.5. Guru Granth Sahib - "svaté písmo Sikhů", jeho formování, uvedení a přístup k němu.6. Sikh Rehat Maryada - kodex sikhských zásad.7. Džapdží Sáhib a jiné ukázky z Guru Granth Sáhib, výklad.8. Sikhská etika.9. Bohoslužba a rituály. 10. Sikhští panovníci. Obrana silou. Sikhská bojovnost.11. Koloniální kontext.12. Sikhové a moderní doba.13. Sikhské umění.14. Sikhové v diaspoře.

Literatura

Literatura ke studiu:1. Nikky-Guninder Kaur Singh: Sikhism.2. Nikky-Guninder Kaur Singh: Sikhismus(Nakladatelství Lidové Noviny).3. Eleanor Nesbitt: Sikhism- A Very Short Introduction.4. Guru Granth Sahib.5. Sikh Rehat Maryada (Sikh Code of Conduct and Convention).

Garant

Mgr., Ing. Josef Bartošek