Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do Nového zákona (KBIB002)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBIB002 - Úvod do Nového zákona, Katolická teologická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je získání základní znalosti o vzniku a poselství novozákonních textů, dobových souvislostech (zejména o Ježíšovi jakožto historické osobě a vzniku církve) a problematice výkladu novozákonních textů v současnosti. Studující je schopen těmto textům správně rozumět jakožto slovu Božímu i historicky podmíněnému slovu lidskému, interpretovat je adekvátně současným adresátům za pomocí odborné literatury a tvůrčím způsobem s nimi pracovat.

Sylabus

Úvod do Nového zákona 1. Historické pozadí, základní přehled 2. Vznik Nového zákona: vznik evangelií, ostatních spisů a vznik nz kánonu 3. Synoptická evangelia a jejich specifičnost + práce s texty, Skutky apoštolů4. Ježíš jako historická osobnost a jeho doba I 5. Ježíš jako historická osobnost a jeho doba II 6. Práce s novozákonními texty s příklady 7. Janovské spisy + práce s texty 8. Apoštol Pavel a jeho listy - Skutky apoštolů a Pavlovy listy 9. Vznik církve

Literatura

Povinná literatura: Bornkamm, Günther. Apoštol Pavel. Praha : Kalich 1998 (překlad z něm.)Ryšková, Mireia. Doba Ježíše Nazaretského. Historický a teologický úvod do Nového zákona. Praha: Karolinum, 2008 (2010)Schäfer, Peter. Dějiny židů v antice. Od Alexandra Velikého po arabskou nadvládu. Praha: Vyšehrad, 2003Jeden z úvodů do NZ: nejlépe Pokorný, Petr - Heckel, Ulrich: Úvod do Nového zákona, Praha: Vyšehrad, 2013další možnosti: Pokorný, Petr. Literární a teologický úvod do Nového zákona. Praha : Vyšehrad, 1993Tichý, Ladislav. Úvod do Nového zákona. Svitavy : Trinitas, 2003Mareček, Petr, Úvod do studia NZ, Olomouc: Matice cyrilometodějšká, 2002 Porsch, Felix. Mnoho hlasů - jedna víra. Praha : Zvon, 1993 (překlad z něm.)Komentářová řada Malý stuttgartský komentář k NZ (nebo jiné komentáře k jednotlivým knihám NZ) Další doporučená literatura:Kirchschläger, Walter. Struppe, Ursula. Jak porozumět bibli. Úvod do Starého a Nového zákona. Praha : Vyšehrad, 2000 (novozákonní část)Bornkamm, Günther. Ježíš Nazaretský. Praha : Kalich, 1975 Brown, Raymond. E. Ježíš v pohledu Nového zákona. Úvod do christologie. Praha : Vyšehrad, 1998 (překlad z angl.) Flusser, David. Ježíš. Praha : Oikumené, 2002 Frolíková, Alena. Rané křesťanství očima pohanů.Svědectví řecky a latinsky píšících autorů 1.-2. století, Praha : H&H, 1992 Gnilka, Joachim. Ježíš Nazaretský ? poselství a historie. Praha : Vyšehrad, 2001 (překlad z něm.) Holtz, Traugott. Ježíš z Nazareta. Praha : Vyšehrad, 1991 Kroll, Gerhard. Po stopách Ježíšových. Praha : Zvon, 1995 Pokorný, Petr. Apoštolské vyznání víry. Výklad nejstarších křesťanských věroučných textů. Třebenice : Mlýn, 1994 Oeming, Manfréd. Úvod do biblické hermeneutiky. Praha : Vyšehrad, 1994 Pokorný, Petr. Píseň o perle, Praha : Vyšehrad, (2. rozšířené vyd.) Trilling, Wolfgang. Apoštol Pavel. Misionář a teolog. Praha : Vyšehrad, 1994 (překlad z něm.) Trilling, Wolfgang. Hledání historického Ježíše. Praha : Vyšehrad, 1993 Vouga, François. Dějiny raného křesťanství. Praha-Brno : Vyšehrad-CDK, 1997 Dosud vyšlé svazky řady Sacra pagina (komentáře k evangeliím). Kostelní Vydří : Karm.nakl. 2003, 2005 Dokumenty Papežské biblické komise Výklad bible v církvi, dokument PBK z r. 1993 Židovský národ a jeho svatá Písma v křesťanské bibli (2001). Kostelní Vydří : Karmelitánské nakl., 2004

Požadavky

Domácí práce: Rozbor 1 novozákonního textu v rozsahu 10-20 veršů za pomoci odborné literatury. Rozsah cca 5 NS; v úvodu je třeba zařadit zvolený text do knihy, zmínit se o celkové koncepci knihy, autorovi, adresátech, dataci, hlavních teologických tématech - k nim pak přiřadit zvolenou perikopu. Úvod má být stručný, hlavní pozornost je věnována rozboru textu za použití odborné literatury (komentáře jsou nezbytnou součástí). Cílem je naučit se pracovat s odbornou literaturou při výkladu nz textů, naučit se správně číst biblické texty a objevit jejich hloubku. Písemná zkouška na základě povinné literatury a odpřednášené látky - okruhy ke zkoušce budou zveřejněny. Doporučuji nespoléhat se na otázky, které vypracovali jiní a přinejmenším si údaje ověřit.

Garant

doc. PhDr. Mireia Ryšková, Th.D.