Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Synoptická evangelia a Skutky apoštolů 1 (KBIB005)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBIB005 - Synoptická evangelia a Skutky apoštolů 1, Katolická teologická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Osvojit si teoretickou i praktickou znalost literárního druhu "evangelium" v kontextu helénistických biografických žánrů: studovat literární aspekty novozákonních evangelií ("synoptická otázka") a zvládnout orientaci v Markově a Matoušově evangeliu a porozumět jim coby teologickým spisům zvěstného rázu.

Sylabus

1. Pojem "evangelium": významy řeckého slova euaggelion a slovesné formy, teologický obsah ve Starém zákoně, v Ježíšově působení, apoštolském kázání a cesta k literárnímu druhu "evangelium".2. Tři etapy vznikání novozákonních evangelií (viz Dei Verbum 19). Jak se při jejich studiu uplatňuje literární kritika, kritika forem a redakční kritika?3. Synoptická otázka a její řešení.4. Úvod do evangelia podle Marka: literární struktura, přehled o obsahu, literární a teologické charakteristiky ("mesiášské tajemství"), otázka závěru evangelia, údaje o autorovi, adresátech, místě a době vzniku. 5. Novozákonní podobenství: terminologie, princip jejich působení, jejich tématika, jejich funkce Ježíšově postavení, jejich úloha v rané církvi a v psané formě evangelií. 6. Četba a exegeze Mk 12,1-12.7. Vyprávění o zázracích: terminologie a typologie, hlavní charakteristiky jednotlivých typů zázraků, kde se vyskytují v Novém zákoně. 8. Četba a exegeze Mk 10,46-52.9. Matoušovo evangelium: literární struktura, přehled o obsahu, literární a teologické charakteristiky, údaje o autorovi, adresátech, místě a době vzniku.10. Výklad a Mt 1 - 2 a význam pro celé evangelium; otázka historičnosti uvedených událostí.Texty v řečtiněMk 1,1; 1,14-15; 10,46-52; 12,1-12.

Literatura

ZákladníBrož, J., Studijní materiály, na: http://ktf.cuni.cz/~brozj/Carson D. A. - Moo - D. J., Úvod do Nového zákona, Praha 2008Pokorný P. - Heckel, U.,Úvod do Nového zákona. Přehled literatury a teologie, Praha 2013Tichý L., Úvod do Nového zákona, Svitavy 2003 RozšiřujícíAguirre Monasterio R. - Rodríguez Carmona A., Evangelios sinópticos y Hechos de los Apóstoles, Estella 1992, (též v italském překladu) Broer I., Einleitung in das Neue Testament, I, Würzburg 1998 Brown R.E., An Introduction to the New Testament, New York 1997 Harrington D.J., Evangelium podle Matouše, Sacra Pagina 1, Kostelní Vydří 2003 Làconi M. e coll., Vangeli sinottici e Atti degli Apostoli, Leumann (TO) 1994

Garant

doc. Jaroslav Brož, Th.D., S.S.L.

Vyučující

doc. Jaroslav Brož, Th.D., S.S.L.