Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Prorocké, sapienciální a apokalyptické knihy 1 (KBIB006)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBIB006 - Prorocké, sapienciální a apokalyptické knihy 1, Katolická teologická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kursu je získání základní znalosti básnických a sapienciálních knih Starého zákona, jak v introdukčních otázkách, tak i v exegezi významných pasáží.

Sylabus

1. Žalmy - základní charakteristika a struktura Žaltáře2. Žalmy - literární výrazové prostředky a teologické poselství3. Exegeze Žl 1304. Píseň písní5. Pláč6. Fenomén moudrosti a sapienciální literatura7. Přísloví8. Stručná exegeze Př 1 - 9 se zaměřením na Př 89. Job. Exegeze Job 2810. Kazatel11. Sirachovec. Exegeze Sir 2412. Kniha Moudrosti. Exegeze Mdr 9 

Literatura

Bible: Písmo svaté Starého a Nového zákona (včetně deuterokanonických knih): Český ekumenický překlad. Praha: Česká biblická společnost, 2008.K úvodům do jednotlivých knih:DILLARD, Raymond - LONGMAN III., Tremper. Úvod do Starého zákona. Praha: Návrat domů, 2003.KAISER, Otto. Odkaz alexandrijských Židů: Úvod do deuterokanonických knih Starého zákona. Praha: Vyšehrad, 2006.RENDTORFF, Rolf. Hebrejská bible a dějiny: Úvod do starozákonní literatury. Praha: Vyšehrad, 1996.HŘEBÍK, Josef. Studijní materiály. http://www.ktf.cuni.cz/~hrebik/.K hlavním teologickým tématům:PAPEŽSKÁ BIBLICKÁ KOMISE. Židovský národ a jeho svatá Písma v křesťanské Bibli. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2004.K exegezi vybraných úryvků:Výklady ke Starému zákonu III.: Knihy naučné: Jób až Píseň písní. Připravila Starozákonní překladatelská komise. Praha, 1998. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 1998.Výklady ke Starému zákonu V.: Knihy deuterokanonické (nekanonické, apokryfní). Miloš Bič. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 1996.

Požadavky

Závěr kursu: zápočet na základě písemného testu z látky probrané na přednáškách + 1. části II. kapitoly dokumentu Papežské biblické komise "Židovský národ a jeho svatá Písma v křesťanské Bibli", Kostelní Vydří 2004.Zápočtový test obsahuje 6 otázek, píše se 60 minut. Hodnocení: úplně zodpovězená otázka - 2 body, částečně zodpovězená otázka - 1 bod, minimum pro získání zápočtu - 7 bodů.

Garant

Doc. Josef Hřebík, Th.D.,S.S.L..

Vyučující

Doc. Josef Hřebík, Th.D.,S.S.L..