Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do Starého a Nového zákona 1 (KBIB018)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBIB018 - Úvod do Starého a Nového zákona 1, Katolická teologická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem starozákonní části kurzu je získat přehledné znalosti o této části Písma svatého, tj. o jeho vzniku, dějinném pozadí a nejdůležitějších událostech, postavách a textech tak, aby se studující mohli orientovat v Bibli a rozuměli biblickému textu s ohledem na jeho interpretaci v uměleckých dílech.

Literatura

Povinná literaturaa) pramenyJeruzalémská Bible. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství - Praha: Krystal OP, 2011 nebo Bible. Český ekumenický překlad. Praha: ČBS, 1993.http://www.bible-online.cz/b) studijní textyREIDOVÁ, Debra - MANSER, Martin. Malé biblické kompendium. Praha: Euromedia, 2010.STRUPPE, Ursula - KIRCHSCHLÄGER, Walter. Jak porozumět bibli. Úvod do Starého a Nového zákona. Praha: Vyšehrad, 2000.c) pomůckyPrůvodce biblí. Praha: ČBS, 2009.ATKINSON, Peter. Rodinná encyklopedie Bible. Praha 2010.LÉON-DUFOUR, Xavier. Slovník biblické teologie. 2. vydání. Praha 2003.NOVOTNÝ, Adolf. Biblický slovník. Praha: Kalich, 1956.PRITCHARD, John B. Biblický atlas. Praha 1996.http://www.biblenet.czDoplňující literaturaBIČ, Miloš a kol. Výklady ke Starému zákonu. 5 dílů. Kostelní Vydří 1991 - 1998. Díl I - Pentateuch, II - historické knihy, III - biblická poezie, IV - prorocké knihy, V - deuterokanonické spisy.BIČ, Miloš. Ze světa Starého zákona I - II. Praha: Kalich, 1989.COLLINS, John J. A Short Introduction to the Hebrew Bible. Minneapolis, 2007.DOUGLAS, James D. Nový biblický slovník. Praha, 2009.DEISSLER, Alfons. Chodit s Bohem. Významné texty Starého zákona. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 1999.DUKA, Dominik. Úvod do Písma svatého Starého zákona. Praha: Kazatelské středisko, 1992.HELLER, Jan - PRUDKÝ, Martin. Obtížné oddíly knih Mojžíšových. 2. vyd. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2007.HŘEBÍK Josef. Studijní materiály na osobní stránce http://ktf.cuni.cz~hrebik/HŘEBÍK Josef a kol. Pentateuch (Pět knih Mojžíšových). Český katolický překlad, Kostelní Vydří 2006.CHIOLERIO, Marco. Blaze tomu, kdo slyší tato slova. První setkání se Starým zákonem. Praha 1997.RAVASI, Gianfranco. Biblické postavy. Kostelní Vydří 2009.RENDTORFF, Rolf. Hebrejská bible a dějiny. Praha: Vyšehrad, 2003.SEGERT, Stanislav. Starověké dějiny židů. Praha: Svoboda, 1996.SCHÄFER, Peter. Dějiny Židů v antice. Od Alexandra Velikého po arabskou nadvládu. Praha: Vyšehrad, 2003.SOUŠEK, Zdeněk (ed.). Knihy tajemství a moudrosti. Mimobiblické židovské spisy - pseudepigrafy. Sv. I - III. Praha: Vyšehrad, 1995, 1998, 1999.ZENGER, Erich. První zákon. Židovská bible a křesťanství. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2001.ZIOŁKOWSKI, Zenon. Nejtěžší stránky Bible. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2001.

Požadavky

Znalost starozákonních reálií bude prověřena písemným testem z pojmosloví a závěrečným kolokviem o tématech přednášek. Pro zápočet je také nutno v průběhu semestru předvést jedno ze zadaných témat formou prezentace.

Garant

doc. PhDr. Mireia Ryšková, Th.D.Mgr. Mlada Mikulicová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Mlada Mikulicová, Ph.D.doc. PhDr. Mireia Ryšková, Th.D.