Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Starý zákon: Pentateuch a dějepisné knihy (KBIB401)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBIB401 - Starý zákon: Pentateuch a dějepisné knihy, Katolická teologická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je předat studentům ucelený přehled a základní znalosti Pentateuchu a SZ "historických" knih jak v introdukčních otázkách, tak v krátkých exegezích klíčových pasáží.

Sylabus

1. Úvod: postavení Pentateuchu a historických knih v kánonu Písma, vymezení poměru narace a legislativy, dějinná periodizace a význam "historie" v hebrejském prostředí.2. Úvod do četby Pentateuchu/ Tóry: nesourodosti v narativních a legislativních textech, jejich řešení a formace Tóry v dějinách exegeze s důrazem na historicko-kritickou metodu a přínos Julia Wellhausena a jeho dokumentární hypotézy čtyř pramenů J, E, D, P, historie a teologie Pentateuchu.3. Dějiny počátků v Gn 1-11; exegeze Gn 1,1-2,4a; 2,4b-25; 3,1-24.4. Patriarchové v Gn 12-50: Abrahámův cyklus, Jákobův cyklus a příběh o Josefovi. Stručné exegeze Gn 12,1-4; 22,1-19; 32,23-33; 44,18-34.5. Mojžíš a exodus, stručný úvod do knih Exodus, Leviticus, Numeri a Deuteronomium, exegeze Ex 14, Dt  6,4-9; 8,7-18.6. Legislativa: místo v životě Izraele, tři kodexy, exegeze Ex 20. 7. Deuteronomistická historiografie a doba soudců; otázky obsazení země; knihy Jozue a Soudců.8. Knihy Samuelovy: monarchie ve světle teologie, obsah knih, exegeze 1Sam 16; 17.9. Knihy Královské: dějiny a Bible, Eliáš a Elizeus a otázka proroctví v deuteronomistické historiografii.10. Chronistické dílo: knihy, význam a charakteristiky "perského" období biblických dějin.11. Didakticko-parenetické příběhy: Rút, Ester, Tobiáš, Júdit.12. Knihy Makabejské a "řecké" období biblických dějin.

Literatura

Prameny: Pentateuch (Pět knih Mojžíšových). Český katolický překlad, Kostelní Vydří 2006. Bible, český ekumenický překlad, Praha 1998. Papežská biblická komise, Bible a morálka, Kostelní Vydří 2010.Studijní texty: Hřebík, J., Studijní materiály, http://www.ktf.cuni.cz/~hrebik/. Materiály zaslané e-mailem na požádání studentům. Materiály jsou určené POUZE ke studiu, ne k publikaci. Pomůcky: Další pomůcky nejsou předepsány. Konzultace historických map, archeologických materiálů apod. může však přiblížit kulturní a dobové pozadí biblických knih. Doplňující (nepovinná) literatura:Alexandr, T.D., From Paradise to the Promised Land, Grand Rapids, MI 2002.Blenkinsopp, J., The Pentateuch, New York, NY 1992.Campbell, A.F. - O'Brien, M.A., Sources of the Pentateuch, Minneapolis, MN 1993.Cazelles, H. (ed.), Introduction critique á l'Ancien Testament, Paris 1973.Cortese, E., Da Mosé a Esdra, Bologna 1985.Dillard, R.B. - Longman III, T., Úvod do Starého zákona, Praha 2003.Heller, J. - Prudký, M., Obtížné oddíly knih Mojžíšových, Kostelní Vydří 2006.Kaiser, O., Odkaz alexandrijských Židů. Úvod do deuterokanonických knih Starého zákona, Praha 2006.Mc Kenzie, S.L. - Graham, M.P., The Hebrew Bible Today, Louisville, KY 1998. Rendtorff, R., Hebrejská bible a dějiny, Praha 1996.Schmidt, W.H., Einführung in das Alte Testament, Berlin 1995.Ska, J.L., Introduzione alla lettura del Pentateuco, Roma 1998.Zenger, E. (ed.), Einleitung in das Alte Testament, Stuttgart 1998.Komentáře, např.: Bič, M., a kol., Výklady ke Starému zákonu, I.-V., Praha - Kostelní Vydří 1991-1998; Anchor Bible, Garden City, NY; Word Biblical Commentary, Waco, TX; Biblischer Kommentar. Altes Testament, Neukirchen - Vluyn; Das Alte Testament Deutsch, Göttingen.

Požadavky

Zkouška se skládá formou písemného testu v rozsahu 60 minut. Test má dvě části: exegezi jedné z perikop a tři otázky všeobecného přehledu.

Garant

Ing. Th.Lic. Pavel Větrovec, Th.D. S.S.L.

Vyučující

Ing. Th.Lic. Pavel Větrovec, Th.D. S.S.L.