Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nový zákon: Evangelia a Skutky apoštolů (KBIB403)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBIB403 - Nový zákon: Evangelia a Skutky apoštolů, Katolická teologická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poznání procesu vzniku evanglií (a celého NZ) a získání základní orientace v kanonických evangeliích a Sk.

Sylabus

1.    23. 1.  - 3 hod.: Vznik novozákonního kánonu a vznik evangelií; synoptická otázka2.     6. 2. - 2 hod.:  Práce s texty   (synoptické srovnání: Očistění chrámu, Vyznání u Césareje Filipovy, event. další)  3.     5. 3. - 2 hod.: Úvod do synoptických evangelií (Mk, Mt, Lk), odkaz na historické pozadí 4.    19. 3. - 3 hod.: Úvod do Sk a Janova evangelia, odkazy na historické pozadí (vznik církve, gnóze)5.     2. 4. - 2 hod.: Práce s texty (Prolog Janova ev., srovnání s Evangeliem Pravdy, zázraky u synoptiků a Jana - Uzdravení slepého - 9. kap., event. další)

Literatura

Jeden z úvodů do NZ (Pokorný-Heckel, Tichý, Mareček)Ryšková, M.: Doba Ježíše Nazaretského, Praha: Karolinum, 2008 (2010)Komentářová řada Sacra pagina: evangelia; komentářová řada Malý stuttgartský komentář: evangelia, Skutky apoštolů + další komentáře k evangeliím a Sk (české i cizojazyčné)

Požadavky

Odevzdání samostatné domácí práce v rozsahu cca 5 stran (rozbor zvoleného textu v rozsahu cca 10-15 veršů) na základě práce alespoň s dvěma komentáři a odbornou literaturou.

Garant

doc. PhDr. Mireia Ryšková, Th.D.

Vyučující

doc. PhDr. Mireia Ryšková, Th.D.