Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Počátky křesťanského umění (KDKU004)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDKU004 - Počátky křesťanského umění, Katolická teologická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Přednášené a zkoušené okruhy1. Vztah Židů a kresťanů k výtvarnému umění, Názory církevních autorit na tuto otázku, Dura Europos -synagoga, výzdoba synagog v Palestině2. Vývoj sakrálního prostoru v dobách prvotní církve3, Původ a vývoj baziliky4. Původ a vývoj centrálních staveb (baptisteria, martyria, centrální chrámy5. Římské baziliky postavené za vlády císaře Konstantina6. Sakrální stavby v Palestině za vlady císaře Konstantina7. Sakrální stavby ranných křesťanů v Syrii a v severní Africe8. Katakomby a jejich výzdoba9. Symbolika ryby10. Symbolika Dobrého pastýře11, Symbolika oranta či oranty12. Starozákonní náměty- typologický paralelismus13. Výzdoba raně křesťanských sarkofágů v Římě a v provinciích14. Sochařství za vlády císaře Konstantina (např. Konstantinův oblouk v Římě, otázka spolií), dřevěnné dveře baziliky sv. Sabiny v Římě 15. Původ a druhy mozaiky16. Ranně křesťanské mozaiky v Římě17. Ranně křesťanské mozaiky v Palestině a v Syrii18. Ranně křesťanská architektura a mozaika v Miláně19. Sakrální stavby a jejich výzdoba v Ravenně za vlády Gally Placidie20. Sakrální stavby a jejich výzdoba za vlády krále Theodorichav Ravenně.

Literatura

Andersen C., Einführung in die Christliche Archeologie, Berlin 1971Brenk B., Spätantike und frühes Christentum, Propyläyen Kunstgeschichte, Suppl. Bd.1, Berlin 1977Cabrol F. - Leclercq H. - Marrou H.I., Dictionnaire d´archeologie chrétienne et de liturgie, 15 dílů, Paris 1908-1953Effenberger A., Frühchristliche Kunst und Kultur, Leipzig 1984

Požadavky

Zkouška: Ústní. 1. Otázka z  uvedených okruhů,                       2. Poznávání uměleckých  děl (datace, provenience, ikonografie).

Garant

prof. PhDr. Ing. Jan Royt, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Ing. Jan Royt, Ph.D.