Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Celoevropský humanismus a barokní fenomén - jejich projekce v literatuře (KDKU064)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDKU064 - Celoevropský humanismus a barokní fenomén - jejich projekce v literatuře, Katolická teologická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je představit raně novověkou literaturu jako pozoruhodný pramen jak k dějinám literatury, tak k pochopení duchovního světa člověka raného novověku. Důraz je kladen na odlišnosti straší literatury od literatury 19. a 20. století, na jiné pojeté původnosti či originality díla, na specifika české literatury v potrovnání s jinými evropskými literaturami.

Sylabus

1. Úvod do světa starší literatury. Opakování základních pojmů. Specifika. Omezené možnosti dnešního hodnocení. Vazby a předěly mezi literaturou humanistickou a barokní na straně jedné a osvícenskou a raně obrozenskou na straně druhé. 2. - 5. Nábožensky povznášející literatura určená lidovému čtenáři v 16. - 18. století. Modlitební knížky. Knížky lidového čtení. Knihy o poutních místech. Postily.  6. -7. Literatura odborná, literatura určená vzdělanému čtenáři. Předbělohorská a pobělohorská historiografie. Raně novověký traktát. 8. Překlady Písma. 9. -10. Poezie. Kancionály.  11. - 12. Exilová a domácí literatura, rozdíly mezi jednotlivými konfesijními skupinami v exilu. 13. Vřazení české problematiky do širšího evropského kontextu, výměnné kontakty s jihoněmeckým prostředím. Dvorská literatura a žánry chybějící v Čechách. Kočovné divadelní společnosti, vliv románského světa. Každá přednáška zahájena krátkým představením cca 5-10 edic a studií ke starší české a evropské literatuře, knihy po dobu přednášky kolují mezi studenty.

Literatura

Základní přehled pro českou literaturu:LEHÁR J., STICH A.: Česká literatura I. Od počátků do raného obrození (9. století - první třetina 19. století), Praha 1997 (příslušná část, v knize jen základní přehled, nutno doplnit z přednášek a z četby edic)Základní přehled pro Evropu:HOFFMEISTER G.: Deutsche und europäische Barockliteratur, Stuttgart 1987povinná četba pramenů:KALISTA Z.: České baroko, Praha 1941JIRÁT V.: Růže ran. Antolologie z básní německého baroka, Praha 1943, případně Praha 1959

Garant

PhDr. Miloš Sládek, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Miloš Sládek, Ph.D.