Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia starší literatury (KDKU244)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDKU244 - Úvod do studia starší literatury, Katolická teologická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je určen pro studenty prvního ročníku Dějin evropské kultury jako příprava na přednášky ze středověké a raně novověké literatury. Cílem předmětu je studenty seznámit se základní terminologií a s širšími okruhy problémů, které se pojí ke starší literatuře jako celku.

Sylabus

1/ Základní oborová terminologie; specifika starší literatury.2/ Bible a starší evropská literatura, vztahy teologie, kulturní historie a dějin literatury.3/ Příručky ke studiu starší české literatury.4/ Tradiční křesťanská symbolika a starší literatura.5/ Osobnost tvůrce literárních děl ve středověku a raném novověku.6/ Latinská literatura a literatury v národních jazycích.7/ Raně novověké tiskárny, výzdoba tisků.8/ Knihovny uchovávající rukopisy a staré tisky, badatelská specifika.9/ Základní ediční přístupy, edice starší literatury.

Literatura

Základní studijní literatura a studijní pomůcky KOPECKÝ, M. Úvod do studia staročeských rukopisů a tisků. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1978. TOBOLKA, Z. V., HORÁK J. a kol. Knihopis českých a slovenských tisků od doby nejstarší do roku 1800; Praha: Nakladatelství ČSAV, 1925 - 1967. JUNGMANN J. Historie literatury české. Praha: F. Řivnáč, 1825. CURTIUS E. R. Evropská literatura a latinský středověk. Praha: Triáda, 1999. VOIT P. Encyklopedie knihy: starší knihtisk a příbuzné obory mezi polovinou 15. a počátkem 19. století. Praha: Libri, 2006. ROYT J., ŠEDINOVÁ H. Slovník symbolů. Kosmos, příroda a člověk v křesťanské ikonografii. Praha: Mladá fronta, 1998. Doporučená studijní literatura a studijní pomůcky NOVOTNÝ A. Biblický slovník. Praha: Kalich, 1956. KYAS V. Česká bible v dějinách národního písemnictví. Praha: Vyšehrad, 1997. NECHUTOVÁ J. Latinská literatura českého středověku do roku 1400. Praha: Vyšehrad, 2000. TRUHLÁŘ A., HRDINA K., HEJNIC J., MARTÍNEK J. Rukověť humanistického básnictví v Čechách a na Moravě I - 5. Praha: Academia, 1966 - 1982. BOHATCOVÁ M.a kol. Česká kniha v proměnách staletí. Praha: Panorama, 1990.

Garant

PhDr. Miloš Sládek, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Miloš Sládek, Ph.D.