Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kulturní a sociální antropologie 1 (KDKU247)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDKU247 - Kulturní a sociální antropologie 1, Katolická teologická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Literatura

Seznam textů k zápočtu (ZS 2015):1. Paradigmatické pojetí vědy. Thomas S. Kuhn: íStruktura vědeckých revolucí, OIKOYMENH, Praha 2008; kapitoly I, II, III.2. Konstruktivistické pojetí vědy u Maxe Webera a role racionality: Max Weber: Věda jako povolání in Metodologie, sociologie a politika, OIKOYMENH, Praha 1998.3. Počátky antropologického myšlení, tj. evolucionismus a jeho snaha o "všezahrnující" pojetí lidské evoluce: James George Frazer, Zlatá ratolest, Československý spisovatel, Praha 2012: Kapitoly 3, 4 (tj. Sympatetická magie, Magie a náboženství).4. Difusionismus, kulturní relativismus a Franz Boaz: Franz Boaz: Lingvistika a etnologie (převzato z Language in culture and society: A reader in linguistics and anthropology. (Dell Hymes, ed.). New York:Harper & Row, 1964, s. 15-26.)5. Funkcionalismus v antropologii: Malinowski, B. - Sex a represe v divošských společnostech, SLON, Praha 2007 (kap. 2 z první části a pak poslední část: kapitoly 1, 5, 7-11).6. Konfiguracionismus: Ruth Benedictová - Kulturní vzorce, Argo, Praha 1999: kapitola 3: Integrace kultur a ilustrace tohoto teoretického východiska na libovolných pasážích z následujících třech kapitol (ale vždy musí být vybrány úryvky ze všech třech kapitol, tj. z Pueblanů, Dobu i Kwakiutl): u Pueblanů bych doporučil např. základní pasáž o jejich konfiguraci na s. 56n, případně jejich pojetí sňatku na s. 66nn, či příklady řešení konfliktů na s. 89n; u Dobu bych opět doporučil základní popis jejich konfigurace na s. 106 a jejich pojetí sňatku na s. 108nn, nebo jejich praktikování náboženství/magie na s. 114n, či jejich přetvoření systému kula na s. 122nn; u Kwakiutl bych doporučil jejich extatické obřady na s. 137nn, zacházení s majetkem od s. 146nn, či opět pojetí sňatku (tentokrát jako války) na s. 157nn.7. "Action-centred" antropologie: Victor Turner, Průběh rituálu; Computer Press, Brno 2004 (Kap. 3.: Liminarita a communitas).8. Francouzský strukturalismus: Claude Lévi-Strauss: Myšlení přírodních národů, Dauphin, Praha 1996 (kap II. - Logika totemických klasifikací).9. Interpretativní antropologie: Clifford Geertz. Interpretace kultur, SLON, Praha 2000 (kap. 1 a kap. 15 jakožto aplikace teoretických východisek z první kapitoly).

Požadavky

Student si vybere dva texty ze seznamu povinné literatury, které si řádně připraví k přezkoušení. Základ samotného přezkoušení bude pak tvořit jeden z těchto textů (který bude vybrán zkoušejícím). Následně bude položena ještě jedna otázka, která bude vycházet z probrané látky na přednáškách.

Garant

Mgr. Jakub Šenovský, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jakub Šenovský, Ph.D.