Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pohled na starší českou literaturu 1 (KDKU279)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDKU279 - Pohled na starší českou literaturu 1, Katolická teologická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Základem předmětu je seznámit studenty s nejvýznamnějšími osobnostmi dějin oboru literání historie, s různými názory a pohledy na starší českou literaturu, s nejrůznějšími možnostmi přístupů k pramenům a k jejich hodnocení. V neposlední řadě je zapotřebí umět se dívat na literáněhistorické a historické studie jako na svébytný literární žánr, který má svá pravidla, jež se ovšem v průběhu desetiletí pozoruhodně proměňovala. Velmi důležitá je i praktická část předmětu: naučit se číst jednoduché střediověké a především raně novověké rukopisy.

Sylabus

1. - 2. Periodizace českých literárních dějin, 3. - 4. Dílo Josefa Vašici, 5. Společná četba vybraných raně novověkých rukopisů (snadnější texty), 6. Dílo Zdeňka Kalisty, 7. Společná četba vybraných raně novověkých rukpisů (nepřííliš náročné texty), 8. Dílo Václava Černého, 9. Společná četba vybraných raně novvoěkých textů (náročnější texty), 10. Dílo Alexandra Sticha a jejo lingvoliterární metoda, 11. Společná četba vybraných pozdně středověkých rukopisů (nenáročné texty), 12. - 13.  Ostudná díla oboru, studie opsané a necitované. Četba rukopisů bude doplňovat i jednotlivé z přednášek, podle potřeby a zájmu studentů může praktická stránka předmětu výrazněji převážit nad částí výkladovou.   

Literatura

Základní literatura:  - J. Vašica, České literární baroko, Praha 1938.-J. Vilikovský, Písemnictví českého středověku, Praha 1948.- A. J. Gurevič, Kategorie středověké kultury, Praha 1978.  - B. Balbín, Verisimilia humaniorum disciplinarum-Nástin humanitních disciplín (ed. B. Ryba), Praha 1969.-

Požadavky

Zkouška se skládá ze dvou částí:1) Praktická část: student spolehlivě a s porozuměním k obsahu přečte vybraný rukopisný text z pozdního středověku nebo z raného novověku.2) Teoretická část: základní orientace v dějinách oboru literární historie, znalost rozdílného přístupu k periodizaci literárních dějin, problematiky studia pramenů literární povahy atp.Zkouškou je ukončena až druhá část přednášky v LS.Zápočet v ZS je udělen za aktivní účast na přednáškách.

Garant

PhDr. Miloš Sládek, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Miloš Sládek, Ph.D.