Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literatura evropského a českého baroka 1 (KDKU281)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDKU281 - Literatura evropského a českého baroka 1, Katolická teologická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Úvod. Vřazení české problematiky do širšího evropského kontextu, výměnné kontakty. Dvorská literatura a žánry chybějící v Čechách. Vliv románského světa na Německo a střední Evropu. 2.-5. Polská renesanční a barokní literatura. 6. - 10. Slovenská literatura 15. - 18. století., 11.  Ukrajinská literatura raného novověku, 12. - 13. Uhry a Balkán v raném novověku (literatura)

Literatura

Sekundární literatura, která by dostatečně do hloubky shrnovala raně novověkou evropskou literaturu, není v českých knihovnách dostupná. V různé míře je možné vycházet ze zpracování jednotlivých dějin národních literatur, např. z práce K. Krejčího, Dějiny polské literatury, ale i tady platí, že tyto přehledy jsou většinou zastaralé a velmi často i dobově poplatné. Z německojazyčné literatury k tématu doporučuji (není nutnou součástí přípravy ke zkoušce):HOFFMEISTER G.: Deutsche und europäische Barockliteratur, Stuttgart 1987 

Garant

PhDr. Miloš Sládek, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Miloš Sládek, Ph.D.