Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Církevní dějiny české (KHIS004)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHIS004 - Církevní dějiny české, Katolická teologická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Literatura

Církevní dějiny české  Povinná literatura: -          Jaroslav Kadlec:  Přehled českých církevních dějin 1-2, Praha 1990.-          Eva Semotanová - Jiří Cajthaml: Akademický atlas českých dějin, Praha 2014.-          Zdeněk Boháč: Atlas církevních dějin českých zemí 1918-1999, Praha 1999. Doplňující literatura: -          Bohumil Zlámal: Příručka českých církevních dějin 1-6, Olomouc 2005-2009.-          Pavel Vlček -  Petr Sommer - Dušan Foltýn: Encyklopedie českých klášterů, Praha 1997.-          Dušan Foltýn: Encyklopedie moravských klášterů, Praha 2005.-          Zdeňka Hledíková: Arnošt z Pardubic. Arcibiskup, zakladatel, rádce, Praha 2008.-          Pavel Soukup: Jan Hus. Život a smrt kazatele, Praha 2011.-          Josef  Macek: Víra a zbožnost jagellonského věku, Praha 2001.-          Zdeněk V. David: Nalezení střední cesty. Liberární výzva utrakvistů Římu a Lutherovi, Praha 2012.-          Howard Louthan: Obracení Čech na víru aneb rekatolizace po dobrém a  po zlém, Praha 2011.-          Alessandro Catalano: Zápas o svědomí. Kardinál Arnošt Vojtěch z Harrachu (1598-1677) a protireformace v Čechách, Praha 2008.-          Jiří Mikulec: Náboženský život a barokní zbožnost v českých zemích, Praha 2013-          Daniela Tinková: Jakobíni v sutaně. Neklidní kněží, strach z revoluce a konec osvícenství na Moravě, Praha 2011.-          Stanislav Balík - Jiří Hanuš: Katolická církev v Československu 1945-1989, Brno 2007.  

Požadavky

 Požadavky ke zkoušceZkouška probíhá ústní formou. Student si vytáhne jednu z následujících otázek: Velká Morava a cyrilometodějská misiePočátky českého křesťanství (Bořivoj a Ludmila)Svatý Václav a jeho kultPočátky pražského biskupství a kláštera sv. JiříSv. Vojtěch a jeho kultKlášter na Břevnově a sv. VintířKlášter na Sázavě a sv. ProkopKrál Vratislav (II.) a biskup JaromírOlomoucký biskup Jindřich Zdík a pražský biskup Daniel I.Cisterciácké kláštery v českých zemíchPremonstráti a bl. HroznataPražský biskup Ondřej a jeho konflikt s Přemyslem Otakarem I.Minorité, klarisky, křížovníci s červenou hvězdou a sv. AnežkaDominikáni a sv. ZdislavaPražský biskup Jan IV. z DražicUniverzita Karlova a její teologická fakulta v době předhusitskéPražské arcibiskupství za Arnošta z PardubicPražský arcibiskup Jan z Jenštejna a jeho konflikt s Václavem IV. (Jan Nepomucký)Česká církevní reforma (Waldhauser, Milíč, Štítný, Matěj z Janova)M. Jan HusHusitská revoluceHusité a basilejský koncilUtrakvistická církevJednota bratrskáOd České konfese (1575) k Rudolfovu majestátu (1609)Obnova pražského arcibiskupství (1561) a katolíci v době předbělohorskéJezuitéPobělohorská rekatolizaceOsvícenské církevní reformyKatolická církev za Františka Josefa I.Katolická modernaČeskoslovenská církev (husitská) a českobratrská církev evangelickáKatolická církev za první republikyPronásledování katolické církve komunistickým režimem

Garant

doc. PhDr. Petr Kubín, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Petr Kubín, Ph.D.