Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie a filozofie práva (KIUS003)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIUS003 - Teorie a filozofie práva, Katolická teologická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

OTÁZKY KE ZKOUŠKÁM Z PRÁVNÍCH VĚD: Teorie a filosofie práva1) Pojem práva; předmět, metoda a systém právní vědy; postavení právní vědy v systému věd; teoretické přístupy k právu 2) Pojetí státu a práva v řecké klasické filosofii (Platon, Aristoteles); přínos římského práva 3) Pojetí státu a práva v patristice (Augustin) a scholastice (Tomáš Aquinský)4) Středověké teorie suverenity (svrchovanost papeže, císaře, lidu) 5) Teorie státní rezóny (Machiavelli)6) Počátky mezinárodního práva (Francisco de Vitoria, Grotius)7) Klasické přirozenoprávní doktríny a teorie společenské smlouvy v 17. a 18. stol. (Grotius, Hobbes, Locke, Montesquieu, Rousseau) 8) Kantova filosofie práva 9) Historickoprávní škola (Savigny, Puchta) 10) Právní pozitivismus 19. stol. v Anglii (imperativní teorie: Bentham, Austin) a v Německu (Hegel – volní teorie práva, Bergbohm, Jellinek); francouzská exegetická škola11) Právní normativismus: vídeňská škola (Kelsen), brněnská škola (Weyr) 12) Neopozitivismus 20. století: moderní analytická jurisprudence (Hart) 13) Renesance jusnaturalismu ve 20. stol. (Fuller, Radbruch, Dworkin) 14) Rawlsova teorie spravedlnosti 15) Vybrané sociologické přístupy k právu: škola „zájmové jurisprudence“ (Jhering, Heck), donucovací teorie (Weber, Geiger), teorie volného práva (Kantorowicz), americký právní realismus (Llewellyn, Frank) 16) Sociopsychologická koncepce přístupu k právu (Petraźycki)17) Anglosaský neoliberalismus (Hayek)18) Legalita a její právní záruky; legitimita práva 19) Systém práva 20) Prameny práva (pojem a druhy) 21) Velké právní systémy; problematika islámského práva; akulturace práva 22) Právní norma (pojem, struktura, klasifikace) 23) Platnost a působnost právní normy 24) Interpretace právních norem (pojem a klasifikace); argumentace v právu 25) Otázka mezer v právu; použití analogie; právní principy 26) Právo v subjektivním smyslu: právní vztahy (pojem, klasifikace, předpoklady a prvky); právně relevantní vztahy 27) Vznik práv a povinností: právní skutečnosti (pojem a klasifikace); promlčení a prekluze; právní domněnky a fikce 28) Subjekty právního vztahu, právní subjektivita a její roviny29) Obsah právního vztahu (subjektivní práva a povinnosti) a jeho předmět 30) Aplikace práva orgány veřejné moci 31) Odpovědnost za porušení právní povinnosti 32) Prvky právního deliktu a typy právní odpovědnosti 33) Realizace práva (shrnutí)

Literatura

a)      prameny: HRDINA, Ignác Antonín, MASOPUST, Zdeněk, Chrestomatie ke studiu filosofie práva, Praha: Leges s. r. o., 2011b)      studijní texty: HRDINA, Ignác Antonín, Slabikář obecné teorie práva, Praha: Leges s. r. o., 2013

Garant

ICLic. prof. JUDr. Antonín Hrdina, DrSc.

Vyučující

ICLic. prof. JUDr. Antonín Hrdina, DrSc.