Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Novozákonní řečtina 1 (KJAZ001)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KJAZ001 - Novozákonní řečtina 1, Katolická teologická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je zvládnutí základů morfologie a podstatných kapitol ze syntaxe novozákonní řecké koiné, jakož i základní lexikální zásoby.

Sylabus

Řecká abeceda. Morfologie jmen: I. a II. deklinace, III. deklinace, zájmena osobní, vztažná, ukazovací, tázací, neurčitá, stažená adjektiva I. a II. deklinace, stupňování adjektiv, tvoření a stupňování adverbií, zájmena ukazovací, zvratná, vespolná, číslovky. Morfologie sloves: systém prézentní, futurální a aoristní (aktivum a medium) sloves samohláskových nestažených a souhláskových ražených, systém prézentní sloves samohláskových stažených, futurální a aoristní (aktivum a medium) sloves samohláskových stažených a plynných, kmen aoristu pasíva, kmen perfekta aktiva a mediopasiva, konjunktiv, nepravidelná slovesa (1. část). Syntax: syntaktické funkce jednotlivých jmenných a slovesných forem, polovětné vazby infinitivní a participální, věty žádací, souvětí podmínková. Lexikální zásoba: aktivní znalost asi 400 slov, pasivní asi 400 slov.Poznámka: Sylabus zahrnuje látku kurzů Novozákonní řečtina 1, 2 dohromady.

Literatura

Bartoň, J., Uvedení do novozákonní řečtiny, Praha 2004Niederle, J. - Niederle V. - Varcl, L., Mluvnice řeckého jazyka, Praha 1974 (nebo novější vyd.)Souček, J. B., Řecko-český slovník k Novému zákonu, Praha 1973Tichý, L., Slovník novozákonní řečtiny, Olomouc 2001Prach, V., Řecko-český slovník, Scriptum Praha 1993 (nebo novější vyd.)

Požadavky

Závěr kurzu: zápočet.Na základě průběžně kontrolované aktivní účasti v kurzu.

Garant

doc. PhDr. Mgr. Josef Bartoň, Th.D.

Vyučující

doc. PhDr. Mgr. Josef Bartoň, Th.D.