Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Novozákonní řečtina 3 (KJAZ002)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KJAZ002 - Novozákonní řečtina 3, Katolická teologická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je zvládnutí základů morfologie a podstatných kapitol ze syntaxe novozákonní řecké koiné, jakož i základní lexikální zásoby, a získání základních návyků v četbě a rozboru souvislých originálních textů.

Sylabus

Kurzorické zopakování látky předchozích dvou semestrů a dokončení zvládnutí základů řecké gramatiky. Morfologie sloves: plusquamperfektum, optativ, athematická slovesa, nepravidelná slovesa (dokončení). Syntax: syntaktické funkce jednotlivých slovesných forem, polovětné vazby infinitivní a participální, specifické funkce členu, specifické syntaktické funkce některých pádů, věty časové, věty tázací. Lexikální zásoba: rozšíření aktivní znalosti o dalších asi 200 slov, pasivní asi o 200 slov.Četba a filologická interpretace vybraných pasáží z originálního řeckého textu Nového zákona a Septuaginty s exkursy do jiných významných oblastí starokřesťanské řecké literatury.Poznámka: Sylabus zahrnuje látku kurzů Novozákonní řečtina 3, 4 dohromady.

Literatura

Bartoň, J., Uvedení do novozákonní řečtiny, Praha 2004Niederle, J. - Niederle V. - Varcl, L., Mluvnice řeckého jazyka, Praha 1974 (nebo novější vyd.)Souček, J. B., Řecko-český slovník k Novému zákonu, Praha 1973Tichý, L., Slovník novozákonní řečtiny, Olomouc 2001Prach, V., Řecko-český slovník, Scriptum Praha 1993 (nebo novější vyd.) moderní kritická edice řeckého textu Nového zákonaukázky dalších textů (LXX; úryvky z raně křesťanských i helénských textů související s rozebíranými ukázkami)

Požadavky

Závěr kurzu: zápočet.Na základě průběžně kontrolované aktivní účasti v kurzu.

Garant

doc. PhDr. Mgr. Josef Bartoň, Th.D.

Vyučující

doc. PhDr. Mgr. Josef Bartoň, Th.D.