Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Latinská četba pro teology 1 (KJAZ003)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KJAZ003 - Latinská četba pro teology 1, Katolická teologická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem tohoto kurzu je prohloubení znalostí, získaných v základním kurzu LJ 1-4 četbou souvislých latinských textů z různých období.

Sylabus

Pro studenty teologie: ukázky textů z jednotlivých období církevních dějin od textů patristických přes středověk a novověk až do současnosti. Nejen próza, ale i duchovní poezie, používaná v liturgii.Pro studenty dějin umění: ukázky textů z latiny klasické ( mytologie) i středověké ( kroniky, liturgické knihy, klášterní záznamy, inventáře).

Literatura

Novotný, F,. a kol., Základní latinská mluvnice, nakl. H a H, 1992 Quitt, Z. - Kucharský, P., Latinská mluvnice pro VŠ, Praha 1973Pražák - Novotný - Sedláček, Latinsko - český slovník, Praha 1999Kábrt, J., a kol., Latinsko - český slovník, Praha 1999Quitt, Z. - Kucharský, P., Česko - latinský slovník, Praha 1992Slovník středověké latiny v českých zemích (kol. autorů), A - L, Academia, Praha, 1977 - trváJougan, A., Słownik kościelny łacińsko - polski, Warszawa 1992Georges, K.E., Ausführliches lateinisch-deutsch Handwörterbuch, Leipzig 1998Nestlé - Aland: Novum Testamentum Graece et Latine, Stuttgart 1994 (nebo jiné vydání)Missale Romanum, editio typica altera 1975, editio typica tertia 2002Liturgia horarum iuxta ritum Romanum, editio typica, Typis Vaticanis 1974 (a novější edice)Migne, J. P., Patrologiae cursus completus, series Latina, 1 - 217, Paris 1844 - 1864, 1958nnActa Apostolicae Sedis (AAS)Šlesinger, M., Rudimenta linguae Latinae, Praha 1997Koronthályová, M., Latinská čítanka pro studenty teologie, Praha 2002Přecechtělová, M., Latina nejen pro teology, Praha 2005

Požadavky

Zápočet je udělen za aktivní účast na semináři podloženou domácí přípravou.

Garant

PhDr. Markéta KoronthályováPhDr. Josef Šimandl, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Markéta KoronthályováPhDr. Josef Šimandl, Ph.D.