Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychopatologie (KPED117)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPED117 - Psychopatologie, Katolická teologická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je naučit studenty rozlišovat normu a patologii v duševním životě svém i svých blízkých, vědět si rady (nejen)v krizových situacích - to vše s vědomím, že hranice mezi normou a patologií není vždy "školsky" jasná.

Sylabus

Norma, normalita a patologie. Krize a duševní onemocnění. Krizová intervence. Základní pojmy z obecné psychopatologie, zejména poruchy:myšlenívnímáníemocívědomípamětiinteligencejednáníVybrané kapitoly ze speciální psychopatologie, zejména: onemocnění schizofrenního okruhu afektivní poruchy úzkostné poruchy závislosti poruchy osobnosti demence, mentální retardace poruchy pohlavní identity a sexuální preference. Nejčastější duševní onemocnění z pohledu vývojové psychologie. Psychoterapie a farmakoterapie. Laická pomoc, možnosti a meze. Duševní onemocnění a duchovní život. Prevence duš.onemocnění, zdravý životní styl.

Literatura

Malá, E., Pavlovský, P.: Psychiatrie. Portál, Praha, 2002. Vágnerová, M.: Psychopatologie pro pomáhající profese. Portál, Praha, 1999. Hort, V. a kol.: Dětská a adolescentní psychiatrie. Portál, Praha, 2000. Špatenková, N. a kol.: Krizová intervence pro praxi. Grada, Praha, 2004. Vodáčková, D. a kol.: Krizová intervence. Portál, Praha, 2002. Kratochvíl, S.: Základy psychoterapie. Portál, Praha, 1997:

Požadavky

Zpracování písemné reflexe v rozsahu nejméně dvou normostran na jakékoliv téma týkající se patopsychologie. Jako podklad pro reflexi může sloužit kniha, film, divadelní inscenace apod. Vytištěný elaborát je nutno odevzdat nejpozději 2 týdny před termínem zkoušky.

Garant

MUDr. Mgr. Ludmila Bartůšková