Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pastorální teologie (KPTE001)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPTE001 - Pastorální teologie, Katolická teologická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Poskytnout orientaci v základech pastorální teologie jako vědecké disciplíny a seznámit s hlavními oblastmi pastorace tak, aby absolventi byli schopeni spolupráce v pastorační oblasti katolické církve a aby byli schopeni dalšího prohlubujícího studia v některé z oblastí pastorace.

Sylabus

1.      Pojmy pastorace (v striktním i širším slova smyslu) a pastorální teologie.2.      Základní teologická východiska pastorální teologie.3.      Zásadní hlediska významu konstituce Lumen gentium pro pastorální teologii a pastoraci.   4.      Charakteristika a přehledný obsah konstituce Gaudium et spes.5.      Zásadní hlediska významu konstituce Gaudium et spes  pro pastorální teologii.6.      Uvedení do pastorační situace v naší zemi analýzou některých sociologických výzkumů.7.      Některé metodické zásady aplikace sociologických výzkumů v pastoraci.8.      Rozlišení náplně, podmínek a požadavků farní pastorace, kategoriální pastorace a      diakonické služby.9.      Pojmy preevangelizace, prvotní hlásání, evangelizace, katechizace, pastorace a diakonická služba - jejich charakteristika a rozlišení.   10.  Pastorační otázky předávání víry.11.  Pojem katechumenátu, rozděleného do stupňů a liturgie uvedení do křesťanského života jako obecný model křesťanské iniciace.12.  Charakteristika pastoračního úkolu církve v České republice podle Sněmu katolické církve v ČR.13.  Teologie farnosti, modely uspořádání farnosti podle místní situace a podle obsazení ordinovanými služebníky církve.14. Hlavní úkoly jednotlivých aktérů pastorační činnosti(biskup, kněz, jáhen, pastorační asistenti,dobrovolní pomocníci).15. Pastorační rozhovor, krizová intervence, duchovní doprovázení - základní charakteristiky. 16. Svátosti jako součást pastorace - základní hlediska.17. Základní otázky působení laiků v pastoraci zejména dle koncilových dokumentů, dokumentu Christifideles laici a Kodexu kanonického práva.  18. Pastorační péče o některé význačné skupiny: nemocní, manželé a rodiny, neúplné rodiny, lidé v různých závislostech, příslušníci sekt a jejich příbuzní, psychicky handicapovaní. 19. Pastorační přístup k nestandardnímu nebo deviantnímu sexuálnímu chování.20. Malá společenství a jejich pozice ve farnosti.21. Novodobá hnutí-jejich základní charakteristiky a jejich místo v církvi zejména s ohledem na život farnosti.22. Evangelizace jako součást života církve i jednotlivce. 23. Zásady pro volbu témat, přípravy a vypracovávání bakalářských prací.  

Literatura

Dokumenty II. vatikánského koncilu, Praha 1995Papežská rada pro spravedlnost a mír, Kompendium sociální nauky církve, Kostelní Vydří 2008Frankl V., Lékařská péče o duši, Brno 1994Górecki E. Církev se uskutečňuje ve farnosti, Olomouc 1996Pavel VI., Evangelii nuntiandi, Praha 1990. Jan Pavel II., Familiaris consortio, Praha 1992Jan Pavel II., Tertio millenio ineunte, Praha 2001                                                                                                                                                                                                                                      Jan Pavel II., Cristifideles laiciKřišťan A. Počátky pastorální teologie v českých zemích, Praha 2004 Mišovič J., Víra v dějinách zemí koruny české, Praha 2001Neuner P., Laici a klérus: společenství Božího lidu, Praha 1998Pera H.- Weinert B., Nemocným nablízku, Praha 1996Skalický K. Radost a naděje: církev v dnešním světě, Kostelní Vydří 2000Svatošová M., Hospice a umění doprovázet, Praha 1995Vojtíšek Z., Netradiční náboženství u nás, Praha 1998Vojtíšek Z. Encyklopedie náboženských směrů v České republice, Praha 2004Kol., Žena v církvi a ve společnosti II., Pastorační středisko, Praha 2001Kol., Služba trvalých jáhnů I, Pastorační středisko, Praha 1999Opatrný, A. Pastorace v postmoderní společnosti, Kostelní Vydří 2001 Opatrný, A. Cesty pastorace v pluralitní společnosti, Kostelní Vydří 2006Opatrný A., Pastorační péče v méně obvyklých situacích, Pastorační středisko, Praha 2005Opatrný A., Malá společenství, Pastorační středisko, Praha 2000Opatrný A., Rozvedení v církvi, Pastorační středisko, Praha 1995Opatrný A., Sekty jako pastorační problém a úkol, Pastorační středisko, Praha 2000Boublík, V. Boží lid. Kostelní Vydří 1997 Ambros, P., Kam směřuje česká katolická církev? Teologie obnovy, Velehrad 1999 Ambros, P. et al., Úkoly pastorační činnosti církve a pastorální teologie v českých zemích, Velehrad 1999 Plaňava, I., Manželství a rodiny. Struktura, dynamika, komunikace, Brno 2000 Petrusek, M. Společnosti pozdni doby, Praha 2006. Ambros, Teologicky milovat církev, Velehrad 2003.

Požadavky

Kurz je zakončen ústní zkouškou. Podmínky připuštění ke zkoušce:Odevzdání tří písemných prací (zadání prací a technické pomínky: viz sylabus předmětu) v odpovídající kvalitě v daných termínech, případně odevzdání přepracovaných prací v dohodnutém termínu. Z vážných důvodů je možné dohodnout prodloužení termínu, práce ale musí být i v tom případě odevzdány nejpozději týden před termínem zkoušky. Písemné práce:1. Uveďte jednu silnou a jednu slabou stránku farnosti (společenství), z něhož přicházíte a řádně argumentujte, proč jí považujete za silnou resp. slabou stránku. Rozsah: 1-2 str.Zásadním úkolem je ona argumentace. Nejde o popis farnosti či společenství a jejich činnosti! Odevzdejte do 23.11.2013. 2. Vyberte si jednu z nabízených variant, kterou zpracujete: a) Popište stručně svou zkušenost s pomocí druhému člověku nebo skupině osob, kterou jste poskytli a kterou by bylo možno označit v širším slova smyslu jako pastorační (případně obecně lidskou) a kriticky ji zhodnoťte! Těžiště práce je právě v tomto zhodnocení, pouhý popis zkušenosti nestačí! Rozsah 2-4 str. b) Popište svou zkušenost s pastorační pomocí, která vám byla někdy poskytnuta a vyhodnoťte její úspěšné a neúspěšné výsledky. Těžiště práce je ve vyhodnocení, nejde o pouhý popis. Rozsah 2-4 str. Odevzdejte do 18.1.2014. 3. Zpracujte jedno z témat, které si vyberete z tohoto sylabu, za použití odborné literatury. Je třeba užít alespoň tři odborné prameny, mezi které se nepočítá Bible, Katechismus katolické církve a Dokumenty 2. vatikánského koncilu. U rozsáhlejších témat si vyberte jen jednu část či jeden aspekt. Zásadním úkolem je dobrá práce s literaturou, kterou máte prokázat. Proto je kladen důraz na práci s citovanými pranmeny a na správnost citování dle pravidel, platných na KTF (viz odkasz níže). Rozsah 5-6 stran.Odevzdejte do 24.5. 2014. Všechny písemné práce se odevzdávají ve vytištěné podobě (tedy ne rukou psané, ne mailem zaslané), písmo Times New Roman 12, řádkování 1,5, citace pod čarou dle pravidel, uváděných na stránce http://www.theologica.cz/, což jsou poravidka pro citace ve fakultním časopise. Práce má mít titulní list, který obsahuje jméno autora, název práce, název předmětu a studijní rok. Udaný rozsah je u každé práce třeba dodržet. Nerespektování tématu nebo nedodržení předepsané úpravy je důvodem k vrácení práce!

Garant

Doc. Ing. Mgr. Aleš Opatrný, Th.D.