Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pastorace svátostí a svátostin (KPTE003)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPTE003 - Pastorace svátostí a svátostin, Katolická teologická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Poskytnout posluchačům základní orientaci v teologii a praxi slavení svátostí tak, aby pochopili smysl slavení svátostí v katolické církvi pro život křesťanů i křesťanských společenství a byli schopni pomáhat jak v přípravě slavení tak v přípravě na přijetí svátostí.

Sylabus

Okruhy témat: 1. Teologický smysl svátostí.2. Osobní a eklesiální dimense svátostí (budují jednotlivce i církev). 3. Katechumenát rozčleněný do stupňů, místo a smysl jeho jednotlivých prvků. 4. Otázky křtu dětí a pastorace jejich rodičů (nejen příprava na křest).5. Křest dospělého (přednostní termín, způsob přípravy, vztah k udělení ostatních iniciačních svátostí).6. Biřmování v různých věkových skupinách, příprava biřmování ve farnsti. 7. Pastorační aspekty slavení eucharistie, její různé formy, spojení s jinými svátostmi. 8. Eucharistie pro různé skupiny (nemocní, rodiče s dětmi, mládež apod.)9. Cesta dětí a cesta dospělých k prvému přijímání, návrat dospělých po létech a otázka svátostí. 10. Slavení svátosti smíření, různé způsoby slavení, místo této svátosti v životě víry křesťana za různých okolností.11. Svátost nemocných a její místo v pastoraci nemocných. 12. Svaté přijímání mimo mši, zejména služba totuto svátostí nemocným. 13. Eucharistická úcta mimo mši, její formy. 14. Slavení svátosti manželství, otázky smíšených manželství pastoračně, a zásady příprav na manželství v různých okolnostech. 15. Podpora prožívání svátosti kněžství ve všech třech stupních s důrazem na jáhenství. 16. Pojem svátostin, smysl lidové zbožnosti.17. Modlitby u zemřelého, pohřeb, kremace, uložení urny. 18. Různá žehnání, exorcismus, jejich dobré i špatné (pověrečné) chápání.19. Role Božího slova při slavení svátostí. 20. Vztah svátostí a víry. Písemné práce:1. Co pro mne znamená můj křest. Osobní reflexe (nikoliv teologický popis svátosti). U nepokřtěných: Reflexe nějaké zásadní životní události a její vyhodnocení. Rozsah: 1-2 str. Odevzdejte do 18.10.2014. 2. Stručný obsah vámi vybraného článku z teologického nebo religionistického časopisu (např. Teologické texty, Communio, Dingir - nikoliv z časopisu populárního) nebo z odborné knihy, který se váže k některému z témat, uvedených v sylabu a jeho stručné kritické vyhodnocení (pro koho je vhodný, jak vyčerpal látku, co vás na něm zaujalo, a pod.) Tedy ne pouhý obsah článku či kapitoly.Rozsah: 2-3 str. Odevzdejte do 6.12.2014.Všechny písemné práce se odevzdávají ve vytištěné podobě (tedy ne rukou psané, ne mailem zaslané), písmo Times New Roman 12, řádkování 1,5, citace pod čarou dle pravidel, uváděných na stránce http://www.theologica.cz/, což jsou poravidka pro citace ve fakultním časopise. Práce má mít titulní list, který obsahuje jméno autora, název práce, název předmětu a studijní rok. Udaný rozsah je u každé práce třeba dodržet. Nerespektování tématu nebo nedodržení předepsané úpravy) je důvodem k vrácení práce! Práce je třeba odevzdat v termínu. Pokud se přihlásíte na termín zkoušky, který termínu odevzdání práce předchází, nebo pokud budete mít z vážných důvodů dohodnutý pozdější termín odevzdání práce ,je třeba v každém případě odevzdat práce nejméně týden před termínem zkoušky. 

Literatura

Dokumenty II. vatikánského koncilu, Praha 1995 Katechismus katolické církve, Kostelní Vydří 2002 OPATRNÝ, A. Pastorace svátostí. Kostelní Vydří 2015. GIGLIONI, P., Svátosti Krista a církve: souzvuk mezi Bohem a člověkem, Kostelní Vydří 1996 SCHNEIDER, Th., Zeichen der Nähe Gottes, Leipzig 1982 Uvedení do křesťanského života. Praha 1987. Křestní obřady. Křest malých dětí. Druhé vydání. Kostelní Vydří 1999. Svatební obřady.Druhé vydání. Kostelní Vydří 2007 Obřady biřmování. Praha 1974 Obřady pokání. Praha 1982 Obřady pomazání nemocných a péče o nemocné. Kostelní Vydří 2000 Pohřební obřady. Kostelní Vydří 1999 Benedikcionál Svaté přijímání a úcta eucharistie mimo mši. Kostelní Vydří 2000 Pastorační příručka pro veřejné pobožnosti, Kostelní Vydří 2002 Direktář o lidové zbožnosti a liturgii Příprava rodičů na křest dítěte,Praha: Pastorační středisko 2001 Příprava dospělých na křest, Praha: Pastorační středisko 2001 Biřmování: pomůcka pro ty, kdo vedou přípravu. Praha: Pastorační středisko 2001 JAN PAVEL II., Familiaris consortio, Praha

Požadavky

Kurz je zakončen ústní zkouškou. Předpokládá se při ní kromě probíraných témat základní znalost nauky o svátostech dle Katechismu katolické církve a v jeho rozsahu. Podmínkou připuštění ke zkoušce je odevzdání písemných prací (zadání a technické pomínky viz sylabus předmětu) v odpovídající kvalitě v daných termínech. Z vážných důvodů je možné individuálně dohodnout prodloužení termínu. V každém případě musí být písemné práce odevzdány nejpozději týden před termínem zkoušky, na níž se studující hlásí.

Garant

Doc. Ing. Mgr. Aleš Opatrný, Th.D.