Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Management farnosti (KPTE004)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPTE004 - Management farnosti, Katolická teologická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Poskytnout základní orientaci v problematice vedení farnosti (s teologickýcm východiskem) tak, aby absolvent mohl být v konkrétní farnosti zacvičen do některých úkolů, pro které není třeba svěcení.

Sylabus

Farnost: teologicky, církevně-právně, v pohledu státních právních norem. Hierarchická, synodální a obecně manažerská charakteristika rozhodování a řízení ve farnosti. Místo farnosti v diecézi Statutární zástupce farnosti, farní ekonomická a farní pastorační rada Zaměstnanci farnosti, zaměstnanci diecéze. Změny v uspořádání diecézí a jejich vliv na farnost a její postavení. Slučování, rušení, zřizování farností. Problematiky vedení ?farnosti bez (sídelního) faráře?.Církevní administrativa při správě farnosti.Knihy, které farnost vede. Státní a církevní administrativní povinnosti při uzavírání manželství. Ekonomická správa farnosti - přehled. Farnost a okolní svět: Vztah k obci, vztah k politickým stranám, k charitativním organizacím. Prostředky komunikace: farní časopis, místní noviny, internet.

Literatura

Kodex kanonického práva, Praha 1994Górecki E., Církev se uskutečňuje ve farnosti: kanonicko - pastorační příručka pro duchovní a laiky, Olomouc 1996Pree H., Farnost bez faráře: možnosti podle kán. 517 § 2 CIC, Teologické texty 6/7, 1996, 163-166Hojda J. (ed), Farnost na přelomu století, Svitavy 2000Přehled partikulárního práva a některých obecných právních norem pro vedení duchovní správy, Interní tisk Arcibiskupství pražského, Praha, 2002Stanovy rad ve farnostech a diecézích: Opatrný, A. Pastorace v postmoderní společnosti, KOstelní Vydří 2001 Opatrný A., Cesty pastorace v pluralitní společnosti, Kostelní Vydří 2006

Požadavky

Podmínky zápočtu: Alespoň dvoutřetinová účast na kontaktních hodinách a úspěšné napsání závěrečného testu.

Garant

Doc. Ing. Mgr. Aleš Opatrný, Th.D.