Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pastorální teologie 1 (KPTE006)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPTE006 - Pastorální teologie 1, Katolická teologická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Uvést do pastorální teologie jako vědecké teologické discipliny, která využívá i výsledky jiných humanitních věd; zorientovat se v současných podmínkách, v nichž se pastorace děje, a připravit se tak k dalšímu studiu pastorální teologie i jednotlivých oblastí pastorace.

Sylabus

1. Identita a předmět pastorální teologie. 2. Biblická východiska pastorace. 3. Konstituce Lumen gentium a Gaudium et spes s ohledem na pastorální teologii.4. Pastorální inspirace v textech i praxi sv. Jana Pavla II. a papeže Františka.5. Věřící laik v církvi a ve světě.6. Člověk (osoba) jako adresát zájmu pastorální teologie. 7. Současná společnost jako prostor pastorační činnosti. 8. Farnost a společenství jako místo pastorace. 9. Aktéři pastorace. 10. Pastorální teologie a pastorační praxe v ČR ve 20. století - stručný přehled. 11. Hlavní témata pastorální teologie v současné Evropě.12. Metody práce pastorální teologie. 13. Vztah pastorální teologie k jiným humanitním oborům, možnosti spolupráce. Seminární práce: 1. Popište pozitivní a problematické stránky farnosti (společenství), z něhož přicházíte. Rozsah: 1-2 str. (Je třeba argumentovat, proč považujete něco za pozitivní či problematickou stránku. Nepište historii farnosti ani pouhý popis činností ve farnosti bez hodnocení) Odevzdejte prosím nejpozději do 10. prosince 2015. 2. Vyberte si jednu variant:  a) Kritické zhodnocení významu konstituce Gaudium et spes pro dnešní situaci církve v Evropě (ne globálně, ale podle jejích jednotlivých částí, z nichž si vyberete tři tématické okruhy). b) Význam koncilových dokumentů, zejména konstituce Lumen gentium, pro úlohu laiků v pastoraci. U obou témat je třeba se opírat nejen o samotné koncilové dokumenty, ale také o aktuální významnou odbornou literaturu (ne starší než 10 let). U obou variant rozsah 5-7 stran. Odevzdejte prosím do 7. ledna 2016.Práce se odevzdávají ve vytištěné podobě (ne mailem zaslané), písmo Times New Roman 12, řádkování 1,5, citace pod čarou a formální úprava včetně titulního listu podle pokynů pro zpracování písemných prací na KTF UK. Nedodržení těchto technických podmínek je důvodem k vrácení práce.

Literatura

Povinná literaturaa) Prameny Konstituce Lumen gentium a Gaudium et spes (In Dokumenty II. vatikánského koncilu. Kostelní Vydří: KNA, 2002.) Christifideles laici. Apoštolský list sv. Jana Pavla II. Praha, 1996.Evangelii gaudium. Apoštolská exhortace papeže Františka. Praha: Paulínky, 2014.Laudato si'. Encyklika papeže Františka. Praha: Paulínky, 2015.KONGREGACE PRO KLÉRUS. Kněz, pastýř a vůdce farního společenství. Praha: ČBK, 2002.Život a poslání křesťanů v církvi a ve světě. Závěrečný dokument PS katolické církve v ČR. Praha, 2007.  b) Studijní texty   ŠPIDLÍK, T. - RUPNIK, M. I. (eds.) Nové cesty pastorální teologie. Olomouc: Aletti, 2008, s. 5-70. OPATRNÝ, A. Pastorace v postmoderní společnosti. Kostelní Vydří: KNA, 2001. OPATRNÝ, A. Cesty pastorace v pluralitní společnosti. Kostelní Vydří: KNA, 2006.LAUMER, A. Pastoraltheologie. Eine Einführung in ihre Grundlagen. Regensburg: Pustet, 2015.VILLATA, G. L'agire della Chiesa. Indicazioni di teologia pastorale. Bologna: EDB, 2014.   2. Rozšiřující literatura Di NATALE, F. Guidasti come un gregge il tuo popolo. Elementi di teologia pastorale in prospettiva storica. Torino: Elledici, 2010.  FÖRST, J. a SCHÖTTLER, H.-G. (eds.) Einführung in die Theologie der Pastoral. Berlin: LIT Verlag, 2012. LOFFELD, J. Das andere Volk Gottes. Würzburg: Echter Verlag, 2011.TORCIVIA, C. La Parola edifica la comunità. Trapani: Il pozzo di Giacobbe, 2008.WAHL, H. (ed.). Den "Sprung nach vorn" neu wagen. Pastoraltheologie "nach" dem Konzil. Würzburg: Echter, 2009.  3. Časopisy Anzeiger für die Seelsorge, Lebendige Seelsorge, Pastoralblatt, Theologisch-Praktische Quartalschrift (něm.); Note di Pastorale Giovanile, Orientamenti pastorali, Rivista di Pastorale Liturgica, Vita pastorale (it.).

Požadavky

Předmět je zakončen zápočtem. Podmínky k získání zápočtu: Včasné odevzdání seminárních prácí na témata, uvedená v sylabu, a úspěšné absolvování závěrečného kolokvia. V případě domluveného posunutí termínu odevzdání seminárních prací z vážných důvodů je nutné je v každém případě odevzdat nejméně dva týdny před zapsáním zápočtu. Upozornění: obsah výuky z tohoto semestru bude zahrnut do témat zkoušky z pastorální teologie na konci letního semestru.

Garant

Doc. Dr. Ludvík Dřímal, Th.D.

Vyučující

Doc. Dr. Ludvík Dřímal, Th.D.