Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pastorální teologie 2 (KPTE007)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPTE007 - Pastorální teologie 2, Katolická teologická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Poskytnout základní orientaci v pastorální teologii jakožto teologické disciplíně a ukázat teologické základy jednotlivých elementů pastoračních činností tak, aby praktickým otázkám bylo porozuměno z teologického hlediska. Přihlíží se při tom trvale k přínosu jiných humanitních věd pro hledání teologických východisek i praktických řešení.

Sylabus

1. Oblasti pastorace: místní církev, farnost, malé společenství, rodina. 2. Protagonisté pastorace: biskup, kněz, jáhen, laik, řehole, hnutí. 3. Podrobněji o pastoračním životě farnosti (územní, personální, úplná, neúplná).4. Otázky pastorace manželů, rodin a osob, nežijících v platném manželství. 5. Víra, její struktura, kořeny, zprostředkování, krize. 6. Pastorační působení v souvislosti se svátostmi.  7. Boží slovo v pastoraci. 8. Pastorace mladých lidí: vybrané pastorační otázky. 9. Pastorační rozhovor a "pastorační korespondence" (zejména na internetu).10. Otázky evangelizace a identifikace s církví.11. Fenomén sekty, psychické závislosti a (patologického) duchovního vůdcovství. 12. Hnutí, malá společenství, místní církev a farnost.13. Katechumenátní inspirace pastorační práce. 14. Pastorální teologie jako vědecká reflexe o růstu církve (kriteriologické otázky).15. Otázky inkulturace v pastorační činnosti. Písemné práce: 1. Vyberte si jednu ze dvou variant, kterou zpracujete: a) Napište recenzi (tedy stručné shrnutí obsahu a kritické zhodnocení, případně porovnání s jinou literaturou) rozsáhlejšího článku z odborného teologického nebo religionistického časopisu. Rozsah 2-3 str. b) Napište recenzi (tedy stručné shrnutí obsahu a kritické zhodnocení, případně porovnání s jinou literaturou) rozsáhlejší kapitoly z publikace, uvedené v seznamu literatury pro tento předmět. Rozsah 2-3 str. Práci odevzdejte do 14. dubna 2013. 2. Zpracujte jedno z témat nebo jeho části, které si vyberete z tohoto sylabu, za použití odborné literatury. Je třeba užít alespoň tři odborné tištěné prameny, mezi které se nepočítá Bible, Katechismus katolické církve a Dokumenty 2. vatikánského koncilu. Rozsah 6-8 stran. Odevzdejte do 19. května 2013.Tam, kde existuje tištěná forma pramene, cituje se z ní, není přípustné užívat a uvádět internetové citace. Všechny písemnosti se odevzdávají ve vytištěné podobě (tedy ne mailem zaslané), písmo Times New Roman 12, řádkování 1,5, citace pod čarou a celková úprava včetně titulního listu podle Metodologických pokynů pro zpracování písmených oprací na KTF UK. Nerespektování tématu nebo nedodržení technických podmínek je důvodem k vrácení práce. 

Literatura

Dokumenty II. vatikánského koncilu, Praha 1995PAVEL VI. Evangelii nuntiandi, Praha 1990JAN PAVEL II. Pastores dabo vobis, Praha 1993. JAN PAVEL II. Familiaris consortio, Praha 1992 PAPEŽ FRANTIŠEK. Evangelii gaudium. Praha 2014.KŘIVOHLAVÝ, J., Pastorální péče, Praha 2000AMBROS, P. Teologicky milovat církev, Velehrad, 2004BURGEOIS, D. Die Pastoral der Kirche. Paderborn, 2004.NAUER, D. Seelsorgekonzepte im Wiederstreit. Stuttgart, Berlin, Koln, 2001.HASLINGER, H. (eds.) Praktische Theologie, Band 1,2 Mainz, 2000.Pokoj a dobro. List k sociálním otázkám v České republice k veřejné diskusi, Sekretariát ČBK, Praha 2000 FRANKL, V., Lékařská péče o duši, Brno 1994 PERA, H.- WEINERT, B., Nemocným nablízku, Praha 1996 JAN PAVEL II., Salvifici doloris. Apoštolský list, Praha 1995 SVATOŠOVÁ,M., Hospice a umění doprovázet, Praha 1995 VOJTÍŠEK, Z., Netradiční náboženství u nás, Praha 1998 GÓRECKI,E. Církev se uskutečňuje ve farnosti, Olomouc1996 Kol., Služba trvalých jáhnů I a II, Pastorační středisko, Praha 1999 OPATRNÝ, A., Malá společenství, Pastorační středisko, Praha 2000 OPATRNÝ, A., Sekty jako pastorační problém a úkol, Pastorační středisko, Praha 2000 OPATRNÝ,A., Rozvedení v církvi, Pastorační středisko, Praha 1995 OPATRNÝ, A., Pastorace v postmoderní společnosti, Kostelní Vydří 2001OPATRNÝ, A. Cesty pastorace v pluralitní společnosti, Kostelní Vydří 2006. OPATRNÝ, A. Pastorační péče v méně obvyklých situacích. Praha, 2005.Víra. Sborník z VII. celostátního kongresu katechetů. Praha, 2010.

Požadavky

Předmět je zakončen písemnou zkouškou. Jejím obsahem jsou jednak znalosti z Pastorální teologie I. (přednášeno v zimním semestru) jednak z látky tohoto kurzu. Podmínkou přihlášení se a vykonání zkoušky je odevzdání  písemných prací (zadání je v sylabu) v daných termínech, v případě dohodnutého odloženého termínu nejméně týden před termínem zkoušky.

Garant

Doc. Dr. Ludvík Dřímal, Th.D.