Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hodegetika (KPTE101)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPTE101 - Hodegetika, Katolická teologická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Pojmy: doprovázení a vedení. Koho a k jakému cíli doprovázíme. Doprovázení (vedení) a svátost smíření. Psychologické aspekty a předpoklady duchovního života. Rozlišování v duchovním vedení. Dialog v duchovním vedení (začátek, průběh, obsah, ukončení,...)Svoboda a poslušnost v duchovním vedení.Chyby provázejícího. Duchovní zneužití. Závislost.Duchovní vedení a psychoterapie.Poznámky ke vztahům provázející - doprovázený.

Literatura

Povinná literatura: AUGUSTYN, J. Vedeni Bohem. Praxe duchovního vedení. Kostelní Vydří: KN, 2002.BARRY, W. A. a CONNOLLY, W. J. Praxe duchovního doprovázení, Kostelní Vydří: KN, 2009.PLATTIG, M. Doprovázení Božím Duchem. Kostelní Vydří: KN, 2002. STINISSEN, W. Terapie duchem. Kostelní Vydří: KN, 2004. ŠPIDLÍK, T. et al. Spiritualita, formácia & kultura. Velehrad: Refugium Velehrad-Roma,1995. Doplňující literatura: BARÁTH, B. Vnímať dotyk Boha a pulz života. Duchovné sprevádzanie. Nitra: Spoločnosť Božieho Slova, 2003. FRIELINGSDORF, K. Mein Leben mit Gott versöhnen. Würzburg: Echter, 2008.GOYA, B. Aiuto fraterno. La pratica della direzione spirituale. Bologna: EDB, 2006.MORIARTY, Glendon L. a HOFFMAN, L. (eds.) God Image Handbook for spiritual Counseling and Psychotherapy. London-New York: Routledge, 2007.PHILIPPE, J. Najít si čas pro Boha. Průvodce životem modlitby. Praha: Paulínky, 2004. RUPNIK, M. I. Uvedení do duchovního života. Velehrad: Refugium-Velehrad, 2003.

Požadavky

K získání atestace je třeba:aktivní účast podle pokynů vyučujícího (výjimečnou neúčast je možné omluvit na základě závažného zdůvodnění)vypracování, odevzdání a přednesení referátu na jedno konkrétní téma, schválené vyučujícím  

Garant

Doc. Dr. Ludvík Dřímal, Th.D.

Vyučující

Doc. Dr. Ludvík Dřímal, Th.D.