Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pastorace svátostí a svátostin (KPTE104)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPTE104 - Pastorace svátostí a svátostin, Katolická teologická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem semináře je přivést účastníky k pochopení svátostí a svátostin jako projevů života církve, které jsou vsazeny do širšího pastoračního působení. Účastníci semináře by měli být uschopněni k tvůrčímu přístupu při slavení svátostí a svátostin, který respektuje předpisy církve, ale i situaci těch, kdo svátosti slaví, a to jak jednotlivců, tak i rodinného a farního společenství a případně další důležité okolnosti.

Sylabus

Teologická východiska k pastoraci svátostí. Svátost a jednotlivec a svátost jako slavnost společenství (církve). Liturgie svátostí obecně. Uvedení do křestanského života (katechumenát, udělení svátostí, mystagogie) jako základní pastorační model. Pastorace jednotlivých sedmi svátostí probírána z hledisek: smysl přijaté svátosti pro život člověka v církvi, příprava na přijetí, "pastorace v souvislosti se slavením" (přijímající, farní společenství, ohled na blízké okolí přijímajících), mystagogie a nejčastější nedorozumění při chápání svátosti, přípravě na přijetí a udílení. Svátostiny a lidová zbožnost Možnosti pastorační péče o osoby, kterým některá svátost nemůže být udělena.

Literatura

Katechismus katolické církve, Kostelní Vydří 2002.CASPANI, P. et SARTOR, P. Iniziazione cristiana. Bologna : EDB, 2008.FÓRUM PASTORÁLNÍCH TEOLOGŮ VIII. Křest a iniciace. Olomouc : Refugium Velehrad-Roma, 2011.FABER, E.- M. Einführung in die katholische Sakramentenlehre, Darmstadt, 2002.HÖRING, P. C. Firmpastoral heute. Kevelaer : Butzon a Bercker, 2008.KASPER, W. et alii. Weil Sakramente Zukunft haben. Ostfildern: Grünewald, 2008.KASPER, W. et alii. Weil Taufe Zukunft gibt. Ostfildern: Grünewald, 2011.KOLEKTIV AUTORŮ. Svátost křtu a obnova křestní milosti ve svátosti smíření. Hradec Králové : Biskupství královéhradecké, 2012.KUNETKA, F., Úvod do liturgie svátostí. Kostelní Vydří: KNA,  2001.MOHELNÍK, B. Pečeť daru Ducha. Krystal, 2012.RECKINGER, F. Sakramentalpastoral geht auch anders. Mainz : Bernardus Verlag, 2007.Jednotlivé díly rituálu (Uvedení do křesťanského života, Křestní obřady, Obřady biřmování, Svatební obřady, Obřady pokání, Obřady pomazání nemocných a péče o nemocné, Svaté přijímání a eucharistie mimo mši, Pontifikál, Pohřební obřady, Benedikcionál). Pastorační příručka pro veřejné pobožnosti, Kostelní Vydří 2002. Direktář o lidové zbožnosti a liturgii.

Požadavky

Pro udělení zápočtu je třeba alespoň 75 % aktivní účast, zahrnující i uloženou přípravu na následující hodinu.

Garant

Doc. Dr. Ludvík Dřímal, Th.D.