Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do teologie (KSTE008)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSTE008 - Úvod do teologie, Katolická teologická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

I. Uvedení do teologieTeologie jako poznání Boha a věda o⁠ BohuTeologie jako řeč o⁠ Bohu: vývoj pojmu, význam a epistemologický obsah pojmu"První popis teologie" a základní pojmy: intellectus fidei, fides qua a fides quae atd. II. Teologické modelyTeologie v PísmuPatristické modelyScholastický model: první, druhá scholastika, manualistikaNovověká teologie: protestantská teologie, historicko-kritická metoda, dějinnost zjeveníTeologie 19. a zvláště 20. století III. Prameny a kontexty teologieTeologie a PísmoTeologie a tradiceTeologie a církevTeologie a liturgieTeologie, věda a rozum IV. Teologická metoda na KTF UK

Literatura

Povinná literaturaPramenyKatechismus katolické církve.Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2002.Studijní textyTORRELL, Jean Pierre. Fenomén katolická teologie. Praha: Krystal OP, 2013.VOPŘADA, David. Úvod do teologie. Skripta na Moodlu, 2015/16.PomůckyBEINERT, Wolfgang. Slovník katolické dogmatiky. Olomouc: MCM, 1994.RAHNER, Karl - VORGRIMLER, Herbert. Teologický slovník. Praha: Zvon, 1996.Doplňující literaturaDUKA, Dominik. Úvod do teologie. Praha: Krystal OP, 1998.KASPER, Walter. Uvedení do víry. Řím: Křesťanská akademie; Velehrad, 1987.MEZINÁRODNÍ TEOLOGICKÁ KOMISE. Teologie dnes: Perspektivy, principy a kritéria. Olomouc: Univerzita Palackého, 2013.

Požadavky

Úspěšné absolvování čtyř elektronických testů o Katechismu katolické církve;ústní zkouška.Literatura ke zkoušce:Skripta (moodle),TORRELL, Jean Pierre. Fenomén katolická teologie. Praha: Krystal OP, 2013.MEZINÁRODNÍ TEOLOGICKÁ KOMISE. Teologie dnes: Perspektivy, principy a kritéria. Olomouc: Univerzita Palackého, 2013."Teologická abeceda" (moodle)

Garant

David Vopřada, Dr.

Vyučující

David Vopřada, Dr.