Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Patrologie (KSTE012)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSTE012 - Patrologie, Katolická teologická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámení s autory a myšlením křesťanského starověku.

Sylabus

1. Úvod do patrologie2. Spisy apoštolských otců I.3. Spisy apoštolských otců II.4. Gnose5. Mystéria6. Ireneus7. Alexandrijská teologie I.8. Alexandrijská teologie II.9. Alexandrijská teologie III.10. Alexandrijská teologie IV.11. Po Origenovi.12. Římská teologie 3. století.13. Tertullianus14. Cyprianus.15. Úvod dějin církve a teologie do 4. století.16. Athansios I.17. Athanasios II.18. Basil Veliký I.19. Basil Veliký II.20. Řehoř z Nyssy I.21. Řehoř z Nyssy II.22. Řehoř z Nazianzu.23. Jan Chrysostomos I.24. Jan Chrysostomos II.25. Nestorios a efezský sněm.26. Chalkedonský sněm.27. Cyril Alexandrijský.28. Lev Veliký.29. Cyril Alenadrijský.30. Závěrečná rekapitulace.

Literatura

Základní literaturaDrobner, H. Patrologie. Úvod do studia starokřesťanské literatury, Praha, Oikoymeneh 2012Dattrino, L., Polc, J., Patrologie, KTF UK 1994 Dopopručená literaturaAltaner, B., Stuiber, A., Patrologie - Leben, Schriften und Lehre der Kirchenväter, Freiburg - Basel - Wien 1980Benedikt XVI., Otcové církve. Od Klementa Římského po Augustina, Kostelní Vydří 200Kraft, H., Slovník starokřesťanské literatury, Kostelní Vydří 2005Quasten, J., Patrology I - IV, Allen, Texas 1997Pružinský, Š., Patrológia I. Úvod a počiatky patristickej literatúry, Bratislava 1990)Šmelhaus, V., Řecká patrologie, Praha 1976

Požadavky

V průběhu zkoušky musí student prokázat zevrubnou znalost: a) života, spisů a teologie církevních spisovatelů, o nichž bylo pojednáno v přednáškáchb) z vlastní četby textů zmíněných autorů schopnost porozumění dobových souvislostí i aktuálního dopadu jejich myšlenek v oblasti dějin, teologie a spirituality. Zkouška probíhá ústní formou, předpokládají se znalosti z přednášek, vlastní četby a prostudované literatury uvedené v seznamu.Student/ka obdrží otázku ve formě jména církevního spisovatele probíraného při přednáškách.

Garant

doc. ThDr. Václav Ventura, Th.D.