Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Křesťanská sociální etika (KSTE303)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSTE303 - Křesťanská sociální etika, Katolická teologická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je podnítit studenty neteologických oborů (Aplikovaná etika), kteří přinášejí do kurzu rozmanité znalosti a praktické zkušenosti ze svých původních zaměření a profesí, aby dokázali nahlížet společenské problémy z oblasti rodiny, práce, tržní ekonomiky, mezilidských vztahů nebo politiky také ze zorného úhlu křesťanské etiky a chápali ji jako vnitřně rozmanitý, kriticky oživující a prohlubující moment společenského dialogu. 

Sylabus

1. Co je sociální etika v kontextu etických disciplín a v čem spočívá její křesťanský charakter? Původní jednota tzv. individuální a sociální etiky, instituce jako součást etického cíle a rozvinutí lidského bytí. Společnost jako sociologický konstrukt a způsoby dějinného bytí s druhými (filosofický přístup), současná (postmoderní?) kultura: dvojznačný vztah ke společnosti jako zdroji společných etických závazků ("patologie nepříslušnosti", Gauchet), křesťansko teologický přístup k sociální etice: eschatologicko-transcenedentální model přesahu daného, ale současně konkrétní odpovědnost za svět a dějiny (Ježíš: jste ve světě, ale ne ze světa), učení se "ze středu víry" (Schockenhoff), ale současně "z dějin a s dějinami" (Heimbach-Steins) - sociální etika jako "kontextová morální teologie", sociální etika jako morální teologie víry jako předpokladu sebeuskutečnění lidské svobody: Bůh lásky si vytváří svůj protiklad, který mu tuto lásku může, ale i nemusí svobodně opětovat, směna dvou svobod (Shockenhoff), sociální etika jako vystavená, ale ne pohlcená sociální praxí (možnost odstupu)2. Tři zdroje křesťanské sociální etiky: přirozený zákon, Zjevení a zkušenost. Pojem přirozeného zákona u Tomáše Akvinského a současného polemiky o něm, dokument MTK: přirozený pramen inspirace vepsaný do srdcí lidí, který stále prýští, perichoretický vztah mezi přirozeností a milostí (C. V. Pospíšil). Současné pokusy o historizaci, teologizaci a argumentační posílení přirozeného zákona.3. Biblické a patristické přepoklady křesťanské sociální etiky, obrácení jako první podmínka sociální aktivity, biblická hermeneutika jako podmínka sociálně etické "aplikace" Bible a patristických textů na současnost (Heimbach-Steinsová)4. Trvalé zásady a hodnoty křesťanské sociální etiky (sociálního učení katolické církve) dle Kompendia a sociálních encyklik. Přehled a výklad. Nesamozřejmé schéma (kritika Verstraetena).5. Křesťansko etické pojetí rodiny6. Křesťansko-.etické pojetí práce a ekonomiky7. Křesťansko-etické pojetí demokratické politiky8. Křesťansko-etické pojetí spravedlnosti a lidských práv9. Křesťansko-etické pojetí míru, odpuštění a smíření10. Křesťansko-etické pojetí ochrany životního prostředím11. Křesťansko-etické pojetí mezinárodních vztahů a mezinárodní právní a politické integrace

Literatura

Arno Anzenbacher: Křesťanská sociální etika. Úvod a principy. Brno, CDK 2004Kompendium sociální nauky církve. Karmelitánské nakladatelství, KostelníVydří 2008Sociální encykliky (1891 - 1991) . S úvody Tomáše Halíka. Praha, Zvon1996Encyklika Gaudium et Spes. In. Dokumenty II. vatikánského koncilu. Praha,Zvon 1996, s. 173 - 265Benedikt XVI. Caritas in Veritate. Láska v pravdě. Karmelitánskénakladatelství, Kostelní Vydří 2009Reinhard Marx - Helge Wulsdorf: Christliche Sozialethik. Konturen,Prinzipien, Handlungsfelder. Paderborn, Bonifatius 2002.Marianne Heimbach-Steins: Christliche Sozialethik 1, 2. Regensburg,Verlag Friedrich Pustet 2004.Kenneth R. Himes (ed.): Modern Catholic Social Teaching. Commentariesand Interpretations. 2005Jonathan Bosswell - Francis P. McHugh - Johann Verstraeten (eds.):Catholic Social Thought: Twilight or Rennaisance. 2000.Konrad Hilpert - Thomas Bohrmann (Hg.): Solidarische Gesellschaft.Christliche Sozialethik als Auftragzur Weltgestaltung im Konkreten. Regensburg, Verlag Friedrich Pustet2006Paul Ricoeur: Soi-męme comme un autre. Editions du Seuil 1990.Karl-Heinz Peschke: Křesťanská etika. Praha, Vyšehrad 2004.Vittorino Grossi - Paolo Siniscalco: Křesťanský život v prvních staletích.Kořeny víry. Brno, CDK 1995.Dokumenty mezinárodní teologické komise věnované morální teologii aetice. S úvodními studiemi Ctirada V. Pospíšila. Kostelní Vydří,Karmelitánské nakladatelství 2010Papežská biblická komise. Bible a morálka. Biblické kořeny křesťanskéhojednání. Kostelní Vydří, Karmelitánské nakladatelství 2010.  

Garant

Mgr. Vojtěch Mašek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Vojtěch Mašek, Ph.D.