Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální instituce (KVAR002)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVAR002 - Sociální instituce, Katolická teologická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je přivést studenty ke kritickému zamyšlení nad významem vlastního "zprostředkovaného bytí v institucích" a jeho souvislosti s lidskou svobodou, odpovědností a křesťansko-etickým způsobem života. Na úvahách filosofů a teologů i příkladech z praxe se kurz se kurz pokouší ukázat instituce nejen jako negativní omezující fenomén, ale také jako výraz lidské vtělenosti, "umocnění k jednání" a podmínku konkretizace lidské svobody. Institucionální život i v nejrutinnějším smyslu slova se tak může prostorem k uskutečňování svéprávného občanství i svébytného (i když dnes často přehlíženého nebo pohrdaného) křesťanského povolání.

Sylabus

1. Instituce jako lidský, občanský i křesťanský problém. Krize vztahu k nim, "soumrak povinnosti" (Lippovetski), paradox mátožného "totalitního individua": nic společnosti nedluží, ale chce od ní všechno (Gauchet). Mátožné občanství - jen výjimečně a v krajním nebezpečí (Walzer a Habermas), a náboženství bez institucí (nezávazné vytržení, Gauchet). Odcizení institucí (Marx) vs. institucionálně-politické podmínky svobody. Antropologická potřeba institucí (David J. Levy). 2. Základní pocit řádu a svoboda jako tichá působnost institucí (Hegel a Tocqueville). Řády uznání a výlučnost politického vztahu (občanství). "Tíhnutí ke společenskému bytí" v aristotelsko-tomistické tradici.3. Instituce jako struktura zprostředkovaného neosobního (ale neanonymního) žití pospolu, neosobní vztah v modu ty (Ricoeur). Instituce jako nedovršené rozvinutí lidského bytí (podmínka lidské svobody zbavené Hegelovy metafyziky ducha). Riskantní a otevřené dovršení. Druhý jako každý (chacun), žité občanství jako vztah současně zahrnující a zahrnutý (Ricoeur). Stát jako projekt překračující smrt a vlastní generaci, podmínka kolektivní existence (Ricoeur, Arendt, Gauchet) nebo jako podmínka spravedlnosti (Rawls, liberálové) a brzda lidské hříšnosti (Novak, Levy, liberální konzervativci)?4. Svébytnost "základní struktury" liberálně-demokratických institucí (Rawls): zastupitelská nebo/i přímá?, Stojí demokracie na "prázdnu" nebo předpokladech, které si sama nemůže dát? (Böckenförde, Přibáň)? Problém vztahu státní suverenity a lidských práv. Štěpení suverenity v globalizaci a mezinárodní politické integraci: zisk nebo ztráta? (Cohenová, Ricoeur, Gauchet, Habermas, Walzer).5. Instituce jako rozměr "vykoupené svobody" (Schockenhoff). Teologické vyústění. Instituce jako přehlížené vtělení a nevděčné povolání.

Literatura

Paul Ricoeur: Spravedlnost a msta. In. Filosofický časopis, roč. 49, 2001, č. 4, s. 549 - 558 Paul Ricoeur: The Just. Chicago: University of Chicago Press, 2000 (1995).F. Azouvi - M de Launay: Paul Ricoeur. Myslet a věřit. (Rozhovor). Praha, Kalich 2000.Hegel, G.W.F.: Základy filosofie práva. Praha, Academia 1992.Marc Gauchet: Dějinný úděl. Brno, CDK 2006. ——Habermas, Jürgen: Strukturální přeměna veřejnosti. Praha, Filosofia 2000.Jiří Přibáň (ed.): Právo a dobro v ústavní demokracii. Praha, SLON 2011. Marek Hrubec (ed.): Demokracie, veřejnost a občanská společnost. Praha, FILOSOFIA 2004—Edward C. Banfield (ed.): Občanské ctnosti. Praha, Victoria Publishing 1995Papežská rada pro spravedlnost a mír. Kompendium sociální nauky církve (2004), Kostelní Vydří 2008, zvl. Kapitola 7 a 8. Benedikt XVI., Caritas in veritate, Kostelní Vydří 2009AUC Theologica, roč. 3, 2013, č. 2 (věnované křesťanskému pojetí lidských práv)Karl-Heinz Peschke: Křesťanská etika. Praha, Vyšehrad 1999. —Jiří Hanuš - Jan Vybíral: Náboženství v globální občanské společnosti. Brno, CDK 2008Heimbach-Steins, M. (ed.). Christliche Sozialethik: ein Lehrbuch 1-2, Regensburg: Verlag Friedrich Pustet 2004/2005.Axel Honneth (ed.): Zbavovat se svéprávnosti. Paradoxy kapitalistické modernizace. Praha, Filozofia 2007.  —Libor Musil (ed.), Vývoj sociálního státu v Evropě: čítanka z historie moderní evropské sociální politiky, Brno, Doplněk 1996.Igor Tomeš a kol. Sociální správa. Úvod do teorie a praxe. Praha, Portál 2009. Vlastimil Růžička/Edvard Outrata: Destrukce české státní správy. Praha, Vyšehrad 2014. —Tomáš Němeček: Vojtěch Cepl - Život právníka ve 20. století. Praha. Leges 2010. —Václav Klusoň: Instituce a odpovědnost. K filosofie ekonomické vědy. Karolinum 2005. Václav Klusoň: Úvahy post-transformační. Praha, Karolinum 2008.  —Vojtěch Krebs a kol., Sociální politika. Praha, ASPI 2007. —Marek Skovajsa a kol., Občanský sektor. Organizovaná občanská společnost v České republice. Praha, Portál 2010. —Oldřich Matoušek a kol: Základy sociální práce. Praha, Portál 2007. 

Požadavky

Závěrečný písemný test formou Open Book. Na základě předloženého seznamu otázek student zpracuje na místě (a s možností nahlížet do vybrané literatury) strukturovanou úvahu/kritickou esej. Hodnotí se schopnost zdůvodnit svá tvrzení a rozvinout přesvědčivou a kvalitní argumentaci na dané téma. Druhým požadavkem je samostatná četba dvou knih nebo třech článků na téma lidského života v institucích a zapojení argumentů a postřehů z této četby do závěrečné úvahy. 

Garant

Mgr. Vojtěch Mašek, Ph.D.