Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hygiena výživy, hygienická a potravinářská legislativa (B01716)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu B01716 - Hygiena výživy, hygienická a potravinářská legislativa, 1. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Výuka probíhá formou seminářů a přednášek, každé téma je částečně předneseno, částečně probráno na semináři. Semináře jsou pro studenty povinné!Náplň navazuje na náplň předmětu Hygiena a epidemiologie - společný kmen.Typy právních předpisů EU a ČR a nejdůležitější právní předpisy týkající se ochrany zdraví a bezpečnosti potravin. Význam jednotlivých druhů živin, význam jednotlivých druhů potravin, aditiva a potravinové doplňky, přehled problematiky geneticky modifikovaných potravin, hodnocení výživového stavu skupin i jednotlivců včetně metod hodnocení spotřeby potravin, doporučené dávky energie živin a jejich použití, výživová doporučení pro zdravou populaci v jednotlivých věkových obdobích, alternativní výživa a její hodnocení, základy postupů v nutričním poradenství, přehled oblastí prevence spojené s výživou: prevence klasických malnutric, civilizačních onemocnění a alimentárních nákaz a intoxikací, mezinárodní aktivity, globální dokumenty, strategie a programy usilující o zlepšení výživy (zdravotní výchova a podpora veřejného zdraví). Terénní práce:Značení potravin, označování výživové hodnoty a použití přídatných látek ve vybraných skupinách potravin. Sběr dat o značení a složení potravin v prodejnách, jejich zpracování, vyhodnocení podle legislativních norem. Předložení v podobě písemné práci a prezentace.

Literatura

Základní literatura Kudlová E. a kol. Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. Karolinum Praha, 2009,287 s. ISBN 978-80-246-1735-0 Právní normy: o Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů o Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích. o Vyhláška č. 137/2004 o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných o Vyhláška č. 450/2004 Sb., o označování výživové hodnoty potravin. (1 studentka) o Vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků. o Vyhláška č. 54/2004 Sb.o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití. o Vyhláška č. 4/2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin Všechny právní normy lze nalézt v: Sbírka zákonů http://www.mvcr.cz/clanek/sbirka-zakonu-stejnopisy-sbirky-zakonu.aspx Znění právních norem v platném znění (tj. se zapracovanými novelizacemi) lze nalézt na: http://www.zakonyprolidi.cz/    Doplňující literatura: Bencko,V. a kol. Hygiena a epidemiologie - učební texty k seminářům a praktickým cvičením pro studijní obor zubní lékařství. Karolinum Praha, 2006, 178s. ISBN 80-246-1129-5 Bencko,V. a kol. Hygiena - učební texty k seminářům a praktickým cvičením. Karolinum Praha, 2002, 204s. ISBN 80-7184-551-5 Podstatová, H. Základy hygieny a epidemiologie. Karolinum Praha, 2009. 158 s. ISBN 978-80-7262-597-0 Kudlová, E., Mydlilová, A. Výživové poradenství u dětí do dvou let. Grada Praha, 2005, ISBN 80-247-1039-0

Požadavky

 Výsledná klasifikace u zkoušky sestává:25% hodnocení - docházka na semináře, 25% hodnocení - klasifikace závěrečné seminární práce, 50% hodnocení - znalosti u ústní zkoušky dle otázek (viz níže)Výstupní hodnocení: 100 -87% výborně, 86-74% velmi dobře, 73 - 60% dobře, 59% a méně neprospěl Otázky: Zkušební otázky z předmětu hygiena výživy, hygienická a potravinářská legislativa1. Hlavní živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy): zdroje, význam, nadbytek, deficit.2. Vitaminy rozpustné v tucích: zdroje, význam, nadbytek a deficit.3. Vitaminy rozpustné ve vodě: zdroje, význam, nadbytek a deficit.4. Význam minerálních látek ve výživě člověka (Ca, P, Mg, Na, K): zdroje, nadbytek a deficit.5. Význam stopových prvků ve výživě člověka (Fe, J, Cu, Cr, Mn, F, Se zdroje, nadbytek a deficit).6. Voda a zdraví, požadavky na kvalitu pitné vody, balená voda.7. Hromadné a individuální zásobování vodou, zdravotní rizika z vody.8. Význam hlavních druhů potravin ve výživě.9. Potraviny určené pro zvláštní výživu, funkční potraviny, biopotraviny, potraviny na bází geneticky modifikovaných organizmů, přídatné látky v potravinách, potravinové doplňky.10. Toxické látky v potravinách.11. Typy právních norem, zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a zákon č. 110/1999 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích.12. Nejdůležitější vyhlášky týkající se potravin v ČR.13. Výživová doporučení pro populaci.14. Výživa malých dětí. Význam kojení.15. Výživa ve stáří.16. Stravování pracujících.17. Alternativní způsoby stravování a redukční diety.18. Hygienické požadavky na společné stravování včetně zdravotnických zařízení a individuální zásady prevence onemocnění přenášených potravou.19. Poruchy výživového stavu (nedostatek nebo nadbytek živin).20. Chronická neinfekční onemocnění s hromadným výskytem, rizikové faktory, prevence.21. Alimentární infekce a intoxikace (původci, zdroj, přenos, prevence).22. Primární, sekundární a terciární prevence - úloha výživy23. Epidemiologie a rizikové faktory nádorových onemocnění.24. Použití epidemiologie v lidské výživě (nutriční epidemiologie).25. Epidemiologie kardiovaskulárních onemocnění, metabolického syndromu a diabetu 2. typu.26. Nutriční profil kuřáka, možnosti intervence Odvykání kouření a změny hmotnosti27. Typy konzervace potravin28. Účinky fyzikálních faktorů na užitnou hodnotu potravin a vitamínů; problematika mikrovlnných trub

Garant

doc. MUDr. Milan Tuček, CSc.