Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hygiena výživy, hygienická a potravinářská legislativa (B02280)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu B02280 - Hygiena výživy, hygienická a potravinářská legislativa, 1. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Výuka probíhá formou seminářů a přednášek, každé téma je částečně předneseno, částečně probráno na semináři. Semináře jsou pro studenty povinné!Přehled právních norem v oblasti ochrany veřejného zdraví a potravinářství Hygiena potravin a Vyhláška č. 137/2004 o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných. Referenční hodnoty příjmu živin - Vyhláška č. 450/2004 Sb., o označování výživové hodnoty potravin Výživa kojenců a malých dětí - Kodex marketingu náhrad mateřského mléka. Vyhláška č. 54/2004 Sb. o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití Epidemiologie a prevence chorob hromadného výskytu souvisejících s výživou Právní normy týkající se vody. Pitný režim Mikrobiologická problematika ve výživě, epidemiologie a prevence alimentárních nákaz a intoxikací Fyzikální faktory v souvislosti s výrobou, přípravou a uchováváním potravin Není přednášen obsah všech zkušebních otázek, část problematiky je potřebné doplnit ze skript Kudlová E. a kol. Hygiena výživy a nutriční epidemiologie a další studijní literatury.

Literatura

Základní literatura Kudlová E. a kol. Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. Karolinum Praha, 2009,287 s. ISBN 978-80-246-1735-0 Právní normy: o Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů o Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích. o Vyhláška č. 137/2004 o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných o Vyhláška č. 450/2004 Sb., o označování výživové hodnoty potravin o Vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků. o Vyhláška č. 54/2004 Sb.o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití. o Vyhláška č. 4/2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin Všechny právní normy lze nalézt v: Sbírka zákonů http://www.mvcr.cz/clanek/sbirka-zakonu-stejnopisy-sbirky-zakonu.aspx Znění právních norem v platném znění (tj. se zapracovanými novelizacemi) lze nalézt na: http://www.zakonyprolidi.cz/   Doplňující literatura: Bencko,V. a kol. Hygiena a epidemiologie - učební texty k seminářům a praktickým cvičením pro studijní obor zubní lékařství. Karolinum Praha, 2006, 178s. ISBN 80-246-1129-5 Bencko,V. a kol. Hygiena - učební texty k seminářům a praktickým cvičením. Karolinum Praha, 2002, 204s. ISBN 80-7184-551-5 Podstatová, H. Základy hygieny a epidemiologie. Karolinum Praha, 2009. 158 s. ISBN 978-80-7262-597-0 Kudlová, E., Mydlilová, A. Výživové poradenství u dětí do dvou let. Grada Praha, 2005, ISBN 80-247-1039-0

Požadavky

Zkouška se skládá ze dvou vytažených níže uvedených okruhů a testu orientace v právních normách. V průběhu seminářů dostanete připravených 5 otázek z legislativy a vaším úkolem bude - ve volném čase - vyhledat příslušnou právní normu, v ní najít odpověď na otázku a zapsat ji. Vyplněný test přineste ke zkoušce.Zkušební okruhy z předmětu hygiena výživy, hygienická a potravinářská legislativa 1. Hlavní živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy): zdroje, význam, nadbytek, deficit. 2. Vitaminy rozpustné v tucích: zdroje, význam, nadbytek a deficit. 3. Vitaminy rozpustné ve vodě: zdroje, význam, nadbytek a deficit. 4. Význam minerálních látek ve výživě člověka (Ca, P, Mg, Na, K): zdroje, nadbytek a deficit. 5. Význam stopových prvků ve výživě člověka (Fe, J, Cu, Cr, Mn, F, Se zdroje, nadbytek a deficit). 6. Voda a zdraví, požadavky na kvalitu pitné vody, balená voda. 7. Hromadné a individuální zásobování vodou, zdravotní rizika z vody. 8. Význam hlavních druhů potravin ve výživě. 9. Potraviny určené pro zvláštní výživu, funkční potraviny, biopotraviny, potraviny na bází geneticky modifikovaných organizmů, přídatné látky v potravinách, potravinové doplňky. 10. Toxické látky v potravinách. 11. Typy právních norem, zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a zákon č. 110/1999 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích. 12. Nejdůležitější vyhlášky týkající se potravin v ČR. 13. Výživová doporučení pro populaci. 14. Výživa malých dětí. Význam kojení. 15. Výživa ve stáří. 16. Stravování pracujících. 17. Alternativní způsoby stravování a redukční diety. 18. Hygienické požadavky na společné stravování včetně zdravotnických zařízení a individuální zásady prevence onemocnění přenášených potravou. 19. Poruchy výživového stavu (nedostatek nebo nadbytek živin). 20. Chronická neinfekční onemocnění s hromadným výskytem, rizikové faktory, prevence. 21. Alimentární infekce a intoxikace (původci, zdroj, přenos, prevence). 22. Primární, sekundární a terciární prevence - úloha výživy 23. Epidemiologie a rizikové faktory nádorových onemocnění. 24. Použití epidemiologie v lidské výživě (nutriční epidemiologie). 25. Epidemiologie kardiovaskulárních onemocnění, metabolického syndromu a diabetu 2. typu. 26. Nutriční profil kuřáka, možnosti intervence Odvykání kouření a změny hmotnosti 27. Typy konzervace potravin 28. Účinky fyzikálních faktorů na užitnou hodnotu potravin a vitamínů; problematika mikrovlnných trub

Garant

doc. MUDr. Milan Tuček, CSc.