Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historie výživy (B02728)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu B02728 - Historie výživy, 1. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Přednášky budou tematicky rozděleny do několika bloků, každý bude reprezentován 2-3 přednáškami: 1. Archeologie a paleopatologie výživyPředstavíme studentům metody výzkumu a výsledky bádání o nejstarších fázích lidského stravování. Hlavním těžištěm se stanou chemické analýzy stravovacích návyků lidí v neolitu. Budeme také diskutovat o rozdílech mezi dietou společností lovců a sběračů na jedné straně a ranných agrárních společností na druhé. 2. Výživa v anticeZde se budeme opírat především o edice antických pramenů, které poskytují bohatý ilustrativní materiál. 3. Výživa ve středověkuPro toto období máme k dispozici lékařské rukopisy a záznamy o denních dávkách ve středověkých špitálech. Důležitým tématem bude i otázka stravování v klášterech. Dále budeme hovořit o proměnách stravování v závislosti na vývoji středověkého obchodu. 4. Výživa v raném novověkuBudeme vycházet z aktuálního výzkumu v ÚDLCJ, který se zabývá doporučeními ke stravování pacientů z dobové lékařské epidemiologické literatury. Tato část se bude též zabývat dějinami obchodu s kořením a jejich vztahem k vývoji farmacie a v neposlední řadě i dynamikou proměn zásobování potravinami v souvislosti s rozvojem zámořského obchodu (cukrová třtina, rum, brambory, paprika, kukuřice, …). 5. Proměny stravování v 19. a 20. století Chronologicky poslední část výkladu se bude opírat jednak o pramenný výzkum (např. studie o vývoji stravování pacientů v českých nemocnicích v 19. století, studie Martina France o výživě ve 2. pol. 20. století) a dále pak bude zpracovávat bohatou sekundární odbornou i krásnou literaturu k tématu.

Literatura

Základní studijní literatura Zíbrt, Čeněk: Staročeská tělověda a zdravověda. Praha, 1924.Beranová, Magdalena: Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Praha: Academia, 2005. Beranová, Magdalena: Jídlo a pití za Rudolfa II. Maxdorf, 1997. Bortel, Roman: Alchymie v kuchyni. Národní zemědělské muzeum, 2010.Franc, Martin: Řasy, nebo knedlíky?: postoje odborníků na výživu k inovacím a tradicím v české stravě v 50. a 60. letech 20. století. Scriptorium 2003.Montanari, Massimo: Hlad a hojnost. Dějiny stravování v Evropě. Lidově noviny, 2003.Pánek, Jan: Základy výživy. Svoboda Servis, 2002.Winter, Zikmund: Šat, strava a lékař v XV. a XVI. věku. J. Otto, 1913. Doporučená studijní literatura Albala, Ken: Eating Right at the Renaissance, University of California Press 2002.Dalby, Andrew: Nebezpečné chutě: příběh koření, Praha: Levné knihy 2008.Porter, Roy: Největší dobrodiní lidstva, historie medicíny od starověku po současnost, Praha 2001.Coe, Sophie - Coe, Michael D.: Čokoláda: historie sladkého tajemství, Praha Pragma, 2000.Hattox, Ralph S.: Coffee and Coffeehouses: The Origins of a Social Beverage in the Medieval Near East (Near Eastern Studies, University of Washington), University of Washington Press 1985.Cohen, Mark Nathan - Armelagos George J., Paleopathology at the Origins of Agriculture, Orlando - San Diego - New York 1984.

Garant

doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D.