Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praxe ve vybraném zařízení I. (B02731)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu B02731 - Praxe ve vybraném zařízení I., 1. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Student ve spolupráci s pověřeným školitelem na odborné praxi ve vybraném zařízení vede rozhovor s klientem/pacientem a získává potřebné informace, stanovuje na základě nutriční anamnézy nutriční diagnózu a nutriční plán, vyhodnocuje výsledky poskytované nutriční péče, zaznamenává individuální nutriční postup do dokumentace a pracuje s informačním systémem zdravotnického zařízení, uplatní metodiku a využívání plošného nutričního screeningu, uvádí výsledky práce nutričního týmu do praxe hodnotí antropometrické, fyzikální a biochemické vyšetření komplexně řeší problémy spojené s výživou zajišťuje ve spolupráci s ostatními zdravotnickými pracovníky podávání vhodné enterální výživy, modulárních dietetik a sippingu aplikuje zásady pro vypracování dietního systému a standardů nutriční péče v určitém zdravotnickém zařízení, zabezpečuje a komplexně řeší uspokojování bio-psycho-sociálních potřeb klientů/pacientů, pracuje se zdravotnickou technikou, uplatňuje při práci s přístroji bezpečné pracovní postupy, zajišťuje činnosti spojené s přijetím, překladem či propuštěním klienta/pacienta, provádí edukační činnost u klienta/pacienta, vytvoří edukační plán pro klienta/pacienta při propuštění do domácího prostředí podporuje v rámci ošetřovatelské péče zdraví jedinců, rodin a skupin, spolupracuje na realizaci programů zaměřených na zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva, podílí se na výzkumných šetřeních a sběru informací, uplatní moderní teorie, trendy a postupy v poskytování nutriční péče a umí posoudit jejich realizaci v praxi, rozumí základní latinské terminologii, vyjadřuje se o odborných záležitostech přesně, věcně a jazykově správně, efektivně pracuje s odbornou (i cizojazyčnou) literaturou.

Literatura

Haluzíková, J. Informovaný pacient - spokojený pacient, zdravotník v roli edukátora. Diagnóza v ošetřovatelství, 2006, č. 7, s. 276-280. ISSN 1801-1349.Svačina, Š. Jak na obezitu a její komplikace. Praha: Grada Publishing a.s., 2008, ISBN 978-80-247-2395-2Svačina, Š. Obezitologie a teorie metabolického syndromu. Praha : Triton, 2013, ISBN 978-80-7387-678-4Svačina, Š., Bretšnajdrová, A. Dietologický slovník. Praha: Triton, 2010, ISBN 80-7387-062-2Svačina, Š. Klinická dietologie. Praha: Grada Publishing a.s., 2008, ISBN 978-80-247-2256-6Kohout, P. et al. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. Praha: Maxdorf, 2004, ISBN 80-7345-030-5 Doporučená studijní literatura Kohout, P., Rušavý, Z., Šerclová, Z. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Praha: ForsapiKohout, P., Kotrlíková, E.: Základy klinické výživy. Praha: Krigl, 2005

Garant

Mgr. Lenka Vysoká