Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět IB - Buněčná a molekulární imunologie (CCBGMI21)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CCBGMI21 - IB - Buněčná a molekulární imunologie, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je podat přehled základních znalostí o buněčné imunologii tak, aby student porozuměl imunitním dějům na úrovni buňky, v souvislosti s ostatními aspekty studia buňky. Zároveň je kurz úvodem k dalšímu studiu složitějších normálních a patologických jevů imunity v modulu IIA a IIC.

Sylabus

Přednášky: Základy imunologie I - Nespecifická imunita - charakteristika složek, fagocytóza, komplement, buňky zánětu. Antigen, molekuly MHC.Základy imunologie II - Specifická imunita - B lymfocyty a protilátky. T lymfocyty, TCR, subpopulace a funkce T lymfocytůSemináře/praktika:1. Fagocytóza a zánět. Fagocytující buňky - charakteristiky (neutrofilní granulocyty, monocyty a makrofágy). Vývoj fagocytujících buněk. Proces fagocytózy: prostup cévní stěnou, migrace a chemotaxe, adherence (opsonizace), endocytóza, fůze fagozomu a lysozomu, digesce a vyloučení štěpných produktů. Antimikrobiální mechanismy závislé a nezávislé na kyslíku. NK buňky a jejich role v imunitní reakci.Zánět - obranná odpověď organizmu na poškození. Role eozinofilních a bazofilních leukocytů v zánětu.2. Komplement, cytokiny, membránové molekuly imunitních buněk. Nespecifická humorální imunitní odpověď. Komplement - složky a funkce komplementu, štěpné a kontrolní složky komplementu. Klasická a alternativní cesta aktivace, biologické role jednotlivých složek komplementu. Cytokiny - signální molekuly imunitního systému. Základní dělení dle funkce a vzniku. CD znaky - základní typy. Specifické receptory imunitních buněk (Fc, CR), adhezívní molekuly3. B lymfocyty a imunoglobuliny. Specifická (získaná) imunitní odpověď. B lymfocyty - vývoj a diferenciace, charakteristické povrchové znaky. Specifický receptor B lymfocytů. Struktura, třídy a biologické vlastnosti imunoglobulinů. Imunoglobulinové geny-přeskupení genu pro variabilní doménu, izotypový přesmyk. Role B lymfocytů v imunitní odpovědi, aktivace antigenem, klonální expanze. 4. HLA a prezentace antigenu. HLA molekuly I. a II. třídy - struktura, vlastnosti a lokalizace v organizmu. Polymorfismus genů po HLA. Prezentace endogenních a exogenních peptidů pomocí molekul HLA, úloha APC v aktivaci T lymfocytů. Význam polymorfismu HLA, vazba HLA a chorob.5. T lymfocyty, vývoj a funkce TCR. Druhy T lymfocytů. T lymfocyty - vznik, diferenciace (thymus), charakteristické povrchové znaky. Specifický receptor T lymfocytů (TCR). Geny pro TCR. T lymfocyty pomocné, jejich funkce. T cytotoxické, mechanizmy cytotoxicity. Imunologická synapse, mechanizmy aktivace T lymfocytů. 6. Apoptóza v imunitním systému. Antigeny. Přehled funkce imunitního systému. Základy testování imunity. Úloha apoptózy v imunitních reakcích. Základní charakteristiky antigenů. Spolupráce nespecifické a specifické imunitní odpovědi. Základní principy metod testování imunitní odpovědi.

Literatura

Hořejší V, Bartůňková J: Základy imunologie, Praha Triton 1998, 2002, 2005Roitt I, Delves PJ: Essential Immunology (Blackwell Scientific Publications 2001, 10th ed) Kuby J: Immunology, New York : W.H. Freeman, 1992Janeway, Immunobiology, 5. vydání dostupné na NCBI: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/bv.fcgi?rid=imm.TOC&depth=2

Požadavky

Prezence na praktiku minimálně 80 % Zápočtový písemný test (mnohočetného výběru) v termínu dle rozvrhu (další termíny budou vyvěšeny dle potřeby na tabuli u kanceláře Ústavu, č. 440). Kritériem získání zápočtu je umístění do 80. percentilu.

Garant

Doc. MUDr. Petr Kučera, PhD.