Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Modul dětské lékařství - Klinická genetika (CCGEXX15)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CCGEXX15 - Modul dětské lékařství - Klinická genetika, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V 5. ročníku probíhá výuka lékařské genetiky v rámci modulu Dětské lékařství v kurzu "Klinická genetika". Navazuje na výuku genetiky v prvním ročníku v rámci modulu IB a ve 3. ročníku v modulu IIA Teoretické základy klinické medicíny kurz "Geneticky podmíněné poruchy".Cílem je průběžně přinášet nové informace o možnostech diagnostiky dědičných chorob, které genetika vnáší do všech medicínských oborů a zajistit úroveň znalostí studentů v oboru lékařská genetika tak, aby byli schopni indikovat genetické vyšetření bez ohledu na to, v jakém oboru budou pracovat.

Sylabus

Nejčastější dědičná onemocnění. Primární a sekundární prevence genetických chorob. Primární imunodefekty. Teratogeny.

Literatura

Thompson and Thompson: Klinická genetika (Nussbaum, McInnes, Willard, Boerkoel, eds.), 6. vydání, W.B.Sounders Comp., 2001, český překlad TRITON 2004Dorian J. a kol.: Základy lékařské genetiky Hájek Z. a kol.: Základy prenatální diagnostiky

Požadavky

1) TEST: minimální počet bodů v testu nutný pro zápočet je 60 (včetně)2) Návštěva jednoho z uvedených genetických pracovišť podle volby studenta:Klinika u Sv. Klimenta, Kostelní 9, Praha 7 (www.gennet.cz); primář MUDr. D. Stejskal (david.stejskal@gennet.cz); úterý a středa 8:00 - 11:30 hod.; počet studentů: 3poliklinika Olšanská, Olšanská 7, Praha 3, Genetická ambulance, MUDr. M. Kuklík, CSc.

Garant

doc. MUDr. Marie Černá, CSc.