Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dítě a dospívající s hendikepem (CCOC5818)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CCOC5818 - Dítě a dospívající s hendikepem, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je seznámit studenty povinně volitelného kurzu "Dítě a dospívající s hendikepem" se širokým spektrem poruch, limitujících somatický, neuropsychický, smyslový a sociální vývoj dětí, které vyžadují zvláštní péči a s dostupnými metodami jejich výchovy, výuky a přípravy pro praktický život.

Sylabus

Obsah kurzu vychází z potřeby budoucího lékaře seznámit se s existencí spektra hendikepu v dětství a dospívání. Jejich přehled zahrnuje hendikep tělesný, pohybový, smyslový, duševní i sociální.Smyslem kurzu je seznámit studenty nejen s defekty samotnými, ale především s možnostmi přístupu k hendikepu a jeho řešení.Témata a exkurze do zařízení, zaměřených na : péči o chronicky nemocné děti (výběrově oddělení dětské hematoonkologie FN Motol) péči o smyslově postižené (zbytky nebo ztráta zraku, Speciální škola pro děti se zbytky zraku) péči o děti s vadami řeči a poruchou sluchu (logopedie, foniatrie, Foniatrická klinika 1. LF UK) péči o pohybově postižené (hipoterapie, Socioterapeutická farma Psychiatrická léčebna Bohnice) péči o děti s poruchou autistického spektra (APLA) péči o jedince drogově závislé (Dětské a dorostové detoxikační centrum, nemocnice Sv. Karla Boromejského, Praha 1) komunikace s hendikepovaným dítětem a jeho rodinou (dětská klinika) závěr, prezentace samostatných seminárních prací na zadaná témata

Literatura

Individuální výběr podle schváleného tématu seminární práce

Požadavky

80% účast na praktické výuce, náhrada absence je možná po individuální dohodě s vedoucím kurzu. Vypracování a závěrečná obhajoba seminární práce.

Garant

MUDr. Daniela Palyzová, CSc.