Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Podněty moderní biomedicíny pro filosofii a etiku (CCOC5939)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CCOC5939 - Podněty moderní biomedicíny pro filosofii a etiku, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je pokus o zodpovězení jedné z nejobtížnějších otázek filosofie "co je člověk?" Jednotlivé přednášky se vždy týkají člověka, ale každá z jiného úhlu pohledu. Diskutován bude pohled molekulární genetiky, genetiky chování, embryologie, evoluční biologie, evoluční psychologie a filosofie. Pro přírodovědce je nepochybný vliv genů a prostředí, filosof by přidal kategorii lidské svobody.

Sylabus

1. Úvod do behaviorální genetiky. Zdroje lidského jednání.2. Úvod do epigenetického myšlení. Vliv epigeneticky na evoluční proces.3. Příroda a morálka. Naturalistický chybný závěr.4. Člověk a zvíře: rozdíl kvantitativní nebo kvalitativní. Používání nástrojů u zvířat.5. Úvod do behaviorální ekologie. Vězňovo dilema. Altruismus, inkluzivní fitness, reciproční altruismus6. Úvod do evoluční psychologie7. Počátek druhu Homo sapiens. Vliv evoluční biologie a sociobiologie. Evoluce člověka.8. Počátek druhu Homo sapiens II. Homo floresiensis. Počátky umění a výroby nástrojů. Počátek řeči.9. Otázka "self". Neurofyziologie, teorie identity "brain" a "mind", alternativní teorie  a pokus o jejich kritické zhodnocení.10. Zdroje jednání člověka: geny, prostředí, svoboda. 

Literatura

Alcock, J., (2001) The Triumph of Sociobiology. Oxford: Oxord University PressJobling, M.A., Hurles, M.E., Tyler-Smith, C., (2004) Human Evolutionary Genetics. Garland Publisher, New YorkJonas, H., (2001) The Phenomenon of Life. Toward a Philosophical Biology. Northwestern University Press, Evanston, IllinoisLewontine, R., (2001) The Triple Helix Cambridge, MA: Harvard University PressLumsden, C.J., Wilson, E.O., (1981) Genes, Mind and Culture:The Coevolutionary Process. Cambridge, MA:Harvard University Press.Neubauer, Z., (2002) Biomoc, Malvern, PrahaStrachan, T., (2004) Human Molecular Genetics. Garland Science, London and New York.Rose, S., (2005) Lifelines. Life Beyond the Gene. Vintage, LondonRichards, J.E., Hawley, R.S., (2005) The Human Genome. A User´s Guide. 2nd ed. Elsevier Academic Press, Burlington, MA, USAWilson, E.O., (1978) On Human Nature. Cambridge,MA:Harvard University Press.Wilson, E.O., (2000) Sociobiology: The New synthesis. Cambridge MA: Harvard University Press.Workman, L., Reader, W., (2004) Evolutionary Psychology, Cambridge, Cambridge University Press

Požadavky

Přítomnost na přednáškách a závěrečný pohovor.

Garant

Mgr. et Mgr. Marek Vácha, Ph.D.