Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Násilí na dětech (CCOC7836)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CCOC7836 - Násilí na dětech, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cíl předmětuPrimárním cílem povinně volitelného kurzu Násilí na dětech je seznámit studenty s tématem interpersonálního násilí vůči dětem (formy, definice, příčiny, následky, přenos), s Národní strategií prevence násilí na dětech (multioborový přístup, priority, hlavní a specifické cíle).Sekundárním cílem je seznámit studenty s metodickým pokynem MZ pro lékaře při podezření na syndrom CAN a další formy násilí.Terciálním cílem je analýza kasuistik a účast na výzkumných studií (sběr dat, hypotézy, vědecká rozprava).

Sylabus

Typy násilí dle WHO.Násilí v rodině - domácí násilí zahrnující děti, syndrom zneužívaného a zanedbávaného dítěte, tělesné tresty dětí.Násilí ve škole - šikanování, morální obtěžování, sexuální obtěžování,tradiční nedůstojné praktiky.Násilí v komunitě - teenager jako oběť a pachatel, divácké násilí. Násilí ve společnosti - komerční sexuální zneužívání dětí a kyberšikana.Posttraumatická stresová porucha, stres a příznaky stresu.Osobnostní model agrese.Resilience.Prevence násilí v lékařské ordinaci.Podpora primární prevence a principy prevence podle modelu a priorit WHO.

Literatura

Dunovský J. a kol. Týrané, zneužívané a zanedbávané dítě, Grada Praha 1996Říčan P. Agresivita a šikana mezi dětmi, Portál Praha 1995Chmelík J. a kol: Mravnost, pornografie a mravnostní kriminalita, Portál Praha 2003Vaníčková E. a kol. Násilí v rodině, syndrom zneužívaného a zanedbávaného dítěte, Karolínum Praha 1995Vaníčková E. a kol. Sexuální zneužívání dětí I. a II. díl, Karolínum Praha 1997, 1999Vaníčková E. Tělesné tresty dětí, Grada Praha 2004Vaníčková E. Dětská prostituce, 2. vyd. Grada Praha 2007

Požadavky

Účast na blokové výuce, v rámci které je část věnována sběru dat v rámci výzkumné studie zaměřené na četnost různých forem násilí. 

Garant

MUDr. Eva Vaníčková, CSc.