Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Drogy a drogové závislosti (CCOCA0011)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CCOCA0011 - Drogy a drogové závislosti, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je seznámit budoucí lékaře se současnou úrovní poznatků o neurobiologických mechanizmech vzniku a udržení závislostí na návykových látkách (DZ). Přehled základních experimentálních modelů používaných pro výzkum DZ. Přehled jednotlivých typů DZ - charakteristiky, zvláštnosti. Uplatnění neurobiologických znalostí v léčebných postupech, srovnání situace u nás a v zahraničí. Cílem je pomoci posluchačům utvořit si kvalifikovanjší, odborný lékařský pohled na často diskutovanou a závažnou problematiku DZ. Studenti mají možnost dikuze se špičkovými odborníky v oboru DZ, poznat odborná pracovišt.

Sylabus

Kurz se skládá z přednáškových seminářů se zvanými odborníky a z návštěv vybraných odborných pracovišť pro drogově závislé.- Úvod do problematiky, "drogy" a mechanismy závislostí na návykových látkách. (3h) - Drogové závislosti: epidemiologie a léčba. (3h)- Závislost na tabáku. Nové možnosti léčby, vycházející z vlivu na mozek.- Alkoholová závislost - metabolismus alkoholu.   Kombinace drog s alkoholem.- Centrální stimulancia. Extáze.- EXKURZE - Návštěva pracoviště APOLINÁŘ + přednáška:   Péče o drogově závislé ve zdravotnických zařízeních, substituční programy.- Opioidní závislost - léčba, novinky.- Možnosti prevence závislostního chování.- Halucinogeny.  Kanabis a kanabinoidy.- Výzkum drogových závislostí a shrnutí uplatnění vědeckých poznatků v léčbě drogových závislostí.- Léková závislost - rozdělení, léčba, zvláštnosti.- Nové syntetické drogy - nové fenomény na černém trhu.- Prevence užívání drog.- EXKURZE - Návštěva pracoviště SANANIM + přednáška Systém péče o drogově závislé v Čechách, význam typů léčeben a jejich organizace.

Literatura

Kalina K. a kol.: Drogy a drogové závislosti. Mezioborový přístup. 1. a 2. díl.(2003), Úřad vlády ČRBečková I., Višňovký :P. Farmakologie drogových závilostí.(1999), UK v Praze, Nakl. Karolinum

Požadavky

Vedle prezence je to aktivní účast na aktivitách 3. LFUK pro ti kuřáctví (výtvarně-literární počin).

Garant

PharmDr. Magdaléna Šustková, CSc.