Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Urgent procedures in burn medicine (CCOCA0077)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CCOCA0077 - Urgent procedures in burn medicine, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznamit studenty s interdisciplinární problematikou oboru "Popáleninová medicína", kde koordinujícím členem je chirurg s atestací z všeobecné chirurgie, z plastické chirurgie a popáleninové medicíny.

Sylabus

Koncept popáleninových center zajišťujících léčbu komplexní (interdisciplinární popáleninový tým) a kontinuální dlouhodobou (3 fáze péče o termická traumata, chemická traumata, radiační traumata, exfoliativní a nekrotizující stavy kůže)1.fáze: specifika popáleninového šoku (extrémní stres, hypovolémie, generalizovaný edém) a léčba2.fáze: péče o popálené plochy (nekrektomie, nekrolýza, prevence konverze prohloubení), péče o odběrové plochy,provizorní kryty (biologické, syntetické), definitivní uzavření ploch (autotransplantace, skin substitutis-náhrady)3.fáze: rehabilitace celková od úrazu (fyzická, psychická)rehabilitace specifická po zhojení (podpora maturace jizev)rekonstrukční výkony k zajištění funkce a výkony estetické k zajištění kvality životaPediatrické popáleniny:Specifika přístupu a řešení ve všech 3 fázích: nebezpečí "child neglect", "child abuse", "Münchhausen by proxy syndrome".Vyšetření a dlouhodobé sledování sociálního zázemí.

Literatura

R.Königová a spolupracovníci. Komplexní léčba popálenin. Nakladatelství Grada, Praha, 1999 R.Königová, J.Bláha a kolektiv. Komplexní léčba popáleninového traumatu. Univerzita Karlova v Praze. Nakladatelství Karolinum, 2010 

Požadavky

75% účast, účast na konečných pohovorech.

Garant

MUDr. Hubert Šuca