Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy edukace (CCOCB0024)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CCOCB0024 - Základy edukace, 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvování předmětu Základy edukace bude student schopen: Definovat základní pojmy Orientovat se v aktuálně platné legislativě vztahující se k problematice edukace Seznámit se s faktory ovlivňujícími průběh edukace Realizovat anamnestický rozhovor s pacientem, zaměřený na zhodnocení úrovně znalostí, dovedností a potřeby edukace sestrou Specifikovat použití jednotlivých didaktických metod a forem edukace v ošetřovatelské praxi Seznámit se s požadavky na vedení edukačního záznamu v dokumentaci pacienta Naplánovat a realizovat edukační program v oblasti primární, sekundární terciální prevence

Sylabus

 Vymezení poradenství a edukace v ošetřovatelství (předmět a cíle základní pojmy a kontext, interdisciplinarita) Faktory ovlivňující průběh a výsledky poradenského procesu a edukace. Faktory související s učícím se jedincem, faktory související se situací, v níž edukace probíhá; faktory související s učivem; činitelé související s osobností edukátora/poradce.Teoretické minimum - učení a učení se jako proces Psychické procesy a stavy (práce s pamětí, koncentrace pozornosti jako základ efektivní edukace; tvořivost a její rozvíjení); Psychologie učení a principy učení jednotlivých věkových kategoriíí pacientů; Psychologie učení dospělých (motivace ve vzdělávání dospělých, učební (studijní) styly, metody učení); Hodnocení a zpětná vazba. Metodicko-didaktické aspekty edukaceDidaktická struktura edukačního procesu v teorii a klinické praxiSociálně- psychologické aspekty poradenstvíZpůsoby práce s klientem/pacientem: Systemický přístup a koncept pomoci a kontroly; Na řešení orientovaný přístup/SFA; zakázkový model; koučování Aplikace poznatků teorie na klinickou praxi Jedinci se speciálními potřebami a edukace, edukace rodinných příslušníkůEdukační proces a poradenství v ošetřovatelské praxi Možnosti využití edukace a poradenství v různých oblastech života, v průběhu životní dráhy, spolupráce s dalšími odborníky a institucemi 

Literatura

BASTL, P., ŠVEC, V.: Zdravotník lektorem. IDVPZ, Brno, 1997 KŘIVOHLAVÝ, J.: Povídej, naslouchám. Návrat, Praha, 1993 KŘIVOHLAVÝ, J.: Tajemství úspěšného jednání. Grada, Praha, 1995 MAREŠ, J., RYBÁŘOVÁ, M., STRNAD, L.: Pedagogické minimum pro učitele LF. LF UK, Hradec Králové, 1988 MUŽÍK, J.: Didaktika profesního vzdělávání dospělých. Fraus, Plzeň, 2005.s. 2002. ISBN 80-7238-220-9.

Požadavky

 80% účast studenta na výuceVypracování zadaných seminárních úkolů v rámci samostudia, orientovaných na vybranou problematiku poradenství a edukace v ošetřovatelské praxi.Vedení edukačního/poradenského rozhovoru s klientem a jeho rozbor, nebo návrh a realizace výukového programu pro specifickou oblast edukace, jeho metodika, včetně zhodno­cení proběhlé edukace.  

Garant

Mgr. Milena Vaňková